Szerbia több ezer lakója immáron harmadik hete tüntet minden szombaton az ellen, hogy bányászai koncessziót adjon a kormány az ausztrál Rio Tintónak az ország lítiumkincsének kitermelésére, mert úgy vélik, hogy a bányászkodás minden ezzel kapcsolatos fogadkozás ellenére vállalhatatlan környezetszennyezéssel járna. Az elmúlt hetekben a demonstrálók utakat vettek blokád alá Belgrádban és Szerbia más városaiban  – adta hírül a Financial Times

Magyarország szomszédjának nyugati részén, Jadar környékén található Európa egyik legnagyobb lítiumkészlete, amelynek kitermelése nemzetközi tapasztalatok szerint óriási környezetterheléssel járna. A balkáni országban azonban az emeli magasabb szintre a konfliktust, hogy jövőre elnökválasztás lesz az elnöki típusú politikai rendszerben. Aleksander Vucic államfő elvileg lecsillapította a feszültséget azzal, hogy megvonta a támogatását a bányanyitást megelőző feltárásoktól megkezdésétől és attól, hogy a parlament szigorítson a népszavazás kiírásának feltételein.

A tiltakozók ugyanis referendumot akarnak az ügyben. Az új helyzetben a demonstrálók a tüntetésekkel szemben a népszavazási kezdeményezésre helyezik a hangsúlyt – jelentette be a szervezők legnagyobb civil szervezete, a Kreni-Promeni (Változtassunk) a közösségi médiában. A szavazásnak a lítiumbánya megnyitásának betiltásáról szólna, a kiírásához 30 ezer kezdeményező aláírást kell begyűjteni a hétmilliós országban.

A képlet

A képlet egyik oldalán az áll, hogy miután az elektromos autók előretörése miatt óriási lesz a kereslet az akkumulátoraikhoz szükséges lítiumra, a fém ára jelentősen nőhet, és az országban található nyersanyagkincs miatt Szerbia stratégiai helyzete nagyot erősödhet Európában. Sok helyi lakost azonban enyhén szólva elbizonytalanít, hogy a nagy bányászati és ipari vállalatok környezetvédelmi története nem éppen szeplőtlen.

Vucic 2012 óta vezeti a Szerb Haladó Pártot (SNS). Nyugat-, és EU-barát ígéretekkel 2017-ben került az ország élére, ám jövő áprilisban meg kell védenie a pozícióját. A környezetvédelem címén indult tüntetéssorozat becsatornázott sok indulatot a vezetésével működő populista, elnyomó rendszerrel és az egyre autokratikusabb vezető elittel szembeni indulatokból. Az egyik tiltakozó azt mondta a brit üzleti lap riporterének, hogy bár szeretné, ha Vucic elvesztené az elnökválasztást, a parlamenti ellenzék nincs olyan állapotban, hogy nyerjen az SNS ellen.

Nem szeretik

Az ellenzék népszerűtlen – mondja Milos Damjanovic, a belgrádi BIRN tanácsadó cég munkatársa. A környezetvédelmi ügy sokkal könnyebben megmozgatja az embereket, mintha az ellenzéki pártokat kellene támogatniuk. Kiderül, mennyire kitartóak a tiltakozások, a Rio Tinto-beruházás csak a szikra, ami esélyt ad az embereknek, hogy hangot adjanak a rezsim elleni kifogásaiknak – véli Vessela Tcherneva, az Európa Tanács külügyekkel foglalkozó szakértője.

Természetesen a másik oldal is látja a tüntetések hatalmi politikai oldalát. A fő oka a tiltakozásoknak, hogy leváltsák a kormányt választások nélkül – vezette elő az ilyenkor szokásos hivatalos reakciót Zorana Mihajlovic bánya-, és energiaügyi miniszter a kormány internetes portálján.