Az európai pénzek lehívásában premiernek számít az, hogy közel 1,5 milliárd eurós összeget hívhatnak le Romániában a következő három hónapban az üzleti szféra érintettjei az Európai Projektek és Beruházások Minisztériumának kiírásain keresztül - írja a Maszol.

„Az üzleti szférának sürgős támogatásra van szüksége ahhoz, hogy leküzdje a gazdaságot érintő válságokat. Ezért ebben az időszakban a MIPE közel 1,5 milliárd euró értékben valósít meg kkv-kat támogató intézkedéseket. A 4.1.1-es kiírás 400 millió euróról szól, a 4.1.1.bis 300 millió eurós támogatást jelent.

Mindenféle célra jut

Ezen kívül a vállalkozások 500 millió euró értékű támogatásra is pályázhatnak az energiahatékonysági támogatás keretében, illetve 300 millió eurót biztosítunk a 4.1.2.-es kiíráson keresztül” – mondta Hegedüs Csilla, az Európai Projektek és Beruházások Minisztériumának RMDSZ-es államtitkára.

A kkv-knak szóló kiírásokkal kapcsolatos fejlemények közé tartozik, hogy augusztus 11-én közvitára bocsátották a kkv-knak szóló 4.1.1 BIS kiírás pályázati útmutatóját, majd néhány nappal később a kkv-knak szóló energiahatékonysági támogatás pályázati útmutatóját.

Az összesen 1,5 milliárd euró értékű forrásra pályázhatnak feldolgozóipari és az építőipari vállalatok, gépjárművek és motorkerékpárok javításával foglalkozók vagy a szállítás és raktározás, az oktatás, az egészségügy, a vendéglátóipar terén tevékenykedő cégek.