Átlagban legalább 60 százalékkal drágultak az építőipari alapanyagok az elmúlt 12 hónapban Romániában, állítják egybehangzóan a piaci szereplők. Az egyes termékek ára azonban nagyon eltérően alakult az elmúlt időszakban, írja a Maszol a Ziarul Financiar gazdasági napilapra hivatkozó cikkében.

„Az év elején, az ukrajnai háború és az ellátási láncokon fellépő fennakadások hatására az acél ára duplájára emelkedett, most azonban visszatért egy elfogadhatóbb szintre” – nyilatkozta Marian Pîrvu, a fém tetőfedő anyagokat gyártó Wetterbest vezérigazgatója. 

A vas esetében a visszaesés még jelentősebb, az árak visszatértek a háború előtti szintre. Az elmúlt években Romániában a vas ára négy lej/kg körül alakult. Az orosz invázió megindulását követően hirtelen felugrott nyolc lej (330 forint) fölé, a nyár folyamán azonban lejtmenetbe váltott, s jelenleg a 3,6-4 lej/kg-os intervallumban mozog.

Ellenben az üveg ára az egekben jár, jelenleg háromszorosa az egy évvel korábbinak. Ennek a méregdrága energia az oka, a gyártási technológia ugyanis fölöttébb energiaigényes.

Leálló fejlesztések

Az építőiparnak egy másik kihívással is szembe kell néznie, ezt pedig az ingatlanhitelek megugrott kamatai jelentik. „A kamatok növekedése máris rányomja a bélyegét a tranzakciók számára, a harmadik negyedévben az ingatlanhitelek száma csökkent 2021 azonos időszakához képest” – hangzott el Román-Svájci Kereskedelmi Kamara által szervezett Beruházás és ingatlan (Investment & Real Estate) című konferencián.

A piaci körülmények alakulása miatt az ingatlanfejlesztők leállítottak, illetve elhalasztottak egy sor tervbe vett beruházást, mondták a konferencia résztvevői. Ezt megerősítik a hivatalos adatok is. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) szerint június 1. és augusztus 31. között országos szinten 11 925 építési engedélyt adtak ki, 18,7 százalékkal kevesebbet, mint 2021 azonos időszakában.

Az imobiliare.ro ingatlanközvetítő portál adatai szerint a lakások áruba bocsátása és értékesítése közti időtartam megnőtt, Kolozsvár esetében például kb. 90 napról 120 fölé emelkedett.