Az omikron koronavírus-változat terjedése keresztbe tesz a világgazdaságnak röviddel a koronavírus-járvány harmadik évének kezdete előtt. Lefékezi a gazdasági növekedést, ám ennek ellenére felpörgeti az inflációt – írja a Bloomberg saját nowcasts adatgyűjtésére hivatkozva. A nowcast az egyes országok gazdasági adatinak százait egyesíti, hogy valós idejű prognózist adjon a növekedésre és a inflációra vonatkozóan a hivatalos előrejelzések megjelenése előtt.

E szerint a világgazdaság 2021 utolsó három hónapjában 0,7 százalékkal bővülhet az előző negyedévhez képest, ami fele a harmadik negyedév növekedési adatának és elmarad az egyszázalékos előrejelzéstől, amit az omikron megjelenése okozta krízis előtt adtak a szakértők. Az eurózóna gazdasága ugyanebben az összehasonlításban 0,8 százalékkal bővülhet, ami 0,3 százalékponttal marad el a novemberi várakozásoktól. Az USA kissé jobb képet mutat 1,2 százalékos várható gazdasági növekedésével.

A feltörekvő piacok esetén a nowcast 4,5 százalékos évesített bővülést jelez előre Kínánál, szemben a korábbi 4,9 százalékos jóslattal, miközben a brazil gazdaság 0,2 százalékkal zsugorodhat és Oroszországban, Indiában, illetve Dél-Afrikában is visszacsúszás várható az év utolsó három hónapjában. Az év végén az omikron megjelenése azzal a kockázattal jár, hogy megállítja a gazdaság kilábalását a járvány okozta válságból – mondja Tom Orlik, a Bloomberg Economics vezető elemzője. Szerinte főként Európa látszik sérülékenynek, miután a német, a francia és az olasz gazdaság nyomás alá került.

Nem fékez az infláció

A lassulás ellenére az infláció érdemben nem enyhül. Az amerikai Fed legfőbb inflációs mutatója az utolsó negyedévben évi öt százalékra mehet fel az előző három hónap 4,3 százalékos adatáról. A fogyasztói árak az eurózónában és az Egyesült Királyságban 4,4 százalékkal kúszhatnak feljebb, miközben Kínában 2,1 százalékos pénzromlás várható.

Ennek hatására a jegybankok agresszívebben korlátozó monetáris politikára váltanak. A Bank of England december közepén emelte alapkamatát először az elmúlt három évben, a Fed pedig jelezte, hogy 2022-ben elkezdheti ugyanezt, miután márciusban véget vet a monetáris lazításnak.

A Bloomberg Economics szakértőinek előrejelzése szerint mások mellett Brazília, Mexikó, Norvégia, Új-Zéland és Dél-Afrika lehetnek azok az országok, amelyek központi bankjai 2022 első negyedéven növelik a hitelköltségeket.

Az amerikai hírügynökség kutatóintézetének várakozása szerint a világ túlnyomó részén továbbra is a pandémia határozza meg a gazdasági fejleményeket, ezért az Egyesült Államok és az eurózóna gazdasága a jövő év elején is elmaradnak majd attól a teljesítménytől, amit a világjárvány nélkül elértek volna. Ugyanakkor Kínának sikerült visszatérnie a boldog békeidőkben kialakult gazdasági növekedési trendjéhez.