A december elején hivatalba lépett kormány által felállított testület az első, vasárnap este kiadott állásfoglalásában kiemelte: minden modell azt mutatja, hogy az emlékeztető oltások beadásának felgyorsítása önmagában nem elég a közelgő hullám feltartóztatásához, ezért korlátozni kell az emberek fertőzésveszéllyel járó egymás közti kapcsolatait, érintkezéseit - írja az MTI.

Mindenekelőtt a nagyobb összejöveteleket szükséges elkerülni, és meg kell követelni az FFP2 minősítésű orvosi maszk viselését, különösen zárt térben. Ösztönözni kell továbbá a gyorstesztek használatát az ünnepi időszakban tartott összejöveteleken - áll a járványügyi szakértők ajánlásában.

Az omikron megjelenésével kialakult új helyzet miatt előrehozták, már kedden megtartják a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek tanácskozását, amelyen az év végi ünnepi időszakban követendő védekezési stratégiáról egyeztetnek. Robert Habeck alkancellár hétfőn a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádióban elmondta, hogy nem állítják le az egész országot, de az éjszakai szórakozóhelyeket biztosan bezáratják, és várható az oltottakra is vonatkozó kapcsolatkorlátozás.

Hasonlóan fogalmazott Karl Lauterbach egészségügyi miniszter vasárnap az ARD országos köztelevízióban, hangsúlyozva, hogy karácsonyra nem vezetnek be olyan általános lezárást, mint Hollandiában.

Ugyanakkor biztos, hogy "lesz ötödik hullám" Németországban, mert "átléptük az omikronnal fertőzöttek kritikus számát" - mondta a miniszter.

A védekezés központi eleme továbbra is az emlékeztető oltások beadása, mert az biztosít erős védelmet az új variáns ellen. Főleg a fokozottan veszélyeztetettek beoltására kell törekedni. Ezenfelül tájékoztatni kell az embereket arról, hogy mi lehetséges az ünnepek alatt, és mi nem - mondta Lauterbach.

A szövetségi kormány és a tartományi kormány vezetőinek találkozójára készített előterjesztésből hétfőn kiszivárogtatott részletek szerint megtartják az összes eddigi korlátozást - amelyek alapján kizárólag az oltottak és a fertőzésen igazoltan átesettek vehetnek részt a közösségi életben, vásárolhatnak a nem létfontosságú árucikkeket forgalmazó boltokban és vehetnek igénybe egy sor szolgáltatást -, és kiegészítik új szabályokkal, amelyek karácsony után, december 28-án lépnek életbe.

A legfontosabb, hogy a családi eseményeken és minden egyéb magánrendezvényen legfeljebb tíz ember vehet részt, méghozzá kizárólag oltottak vagy gyógyultak. Ha oltatlan ember is csatlakozna, a már november óta élő szabályt kell követni, miszerint az oltatlanok a saját háztartásuk tagjaival és legfeljebb egy további háztartás két tagjával tölthetik együtt az időt.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői karácsonyra nem terveznek új korlátozásokat. A lakosság tájékoztatására és az emberek belátására, a személyes felelősségvállalásra építenek, a tanácskozásukra készített előterjesztés szerint arra kérik majd az embereket, hogy a lehető legkevesebb emberrel találkozzanak, és a találkozók előtt használják ki azt a lehetőséget, hogy ingyen készíttethetnek gyorstesztet.

A lakosság tájékoztatását a szövetségi kormány tanácsadói is fontosnak tartják. Ajánlásukban kiemelték, hogy az "omikron hullám" a majdnem két éve tartó világjárványban "kimerült lakosságra" zúdul, amelyben "hatalmas feszültségek" halmozódtak fel. Ezért "átfogó kommunikációs stratégia", az új helyzet és az abból eredő intézkedések "érthető magyarázata" is szükséges ahhoz, hogy az ország megbirkózzon a minden korábbinál nehezebb kihívással.

Ezzel a kihívással kapcsolatban a többi között kifejtették, hogy az omikronnal fertőzöttek száma 2-4 naponta megduplázódik, amelynek hatására szélsőségesen nagy "betegforgalom" várható a kórházakban. Az egészségügyi rendszer mellett azonban az ország teljes kritikus infrastruktúrája - a rendőrség, a tűzoltóság, a távközlés, a villamosenergia- és vízellátás, valamint a közlekedés és szállítás rendszere - veszélybe kerülhet, ezért az emlékeztető, vagy másként, frissítő oltásokra és a fertőzésveszéllyel járó kapcsolatok korlátozására építve le kell lassítani az új vírusvariáns terjedését.

A szövetségi kormány adatai szerint vasárnapig a német lakosság 70,3 százaléka - 58,4 millió ember - kapta meg a teljes oltást az új típusú koronavírus okozta betegség (Covid-19) ellen. A teljes oltás utáni emlékeztető oltást a lakosság 31,5 százaléka - 26,2 millió ember - kapta meg.

Az oltatlanok 22,2 millióan vannak, a lakosság 26,7 százalékát teszik ki. Közülük azonban 4 millióan - a lakosság 4,8 százaléka - ötévesnél kisebb gyerekek, akiknek egyelőre nincs oltóanyag.