Németország energiaellátása biztosított erre a télre, és az, ahogy Európa legnagyobb gazdasága az elmúlt pár hónapban függetlenedni tudott az orosz gáztól, a rugalmasságáról tett tanúbizonyságot – jelentette ki a Reuters szerint Olaf Scholz német kancellár a davosi Világgazdasági Fórumon (WEF) tartott beszédében.

„Kiderült, hogy Németország rugalmas, bürokráciától mentes és gyors tud lenni” – fogalmazott a kormányfő.

Németország valóban jócskán vissza tudta szorítani idén az orosz gáztól való függőségét, míg 2021-ben még a fogyasztásuk 55 százalékát fedezték ilyen forrásból, ma már ez az arány mintegy 20 százalékra csökkent a Német Energia- és Vízgazdálkodási Szövetség (BDEW) adatai szerint.

Az aktuális német kabinet kritikusai szerint ugyanakkor Németország már eleve nem is szembesült volna ekkora energiaválsággal, ha a diverzifikációs folyamatok – ha nem is a Scholz által dicsért ütemben, de – korábban, már az ukrajnai háború előtt megkezdődtek volna.

Németország a gázhiányt javarészt Hollandiából és Belgiumból importált, cseppfolyósított földgázzal pótolta. Az első LNG-terminált novemberben nyitották meg az országban.

Természetesen el kell kerülnünk, hogy ismét erősen függjünk egy adott forrástól, párhuzamosan a megújuló energiaforrások terén is fejlődnünk kell

– mondta Scholz.