Az ukrán erők az egész fronton támadnak, és Bahmut iránya az egyetlen - itt található Zajceve község is - ahol az orosz erők megőrizték a kezdeményezést - írja a Meduza ellenzéki hírportál összefoglalójára hivatkozva az MTI.

Az RBK gazdasági lap szerint az orosz védelmi tárca legutóbb szeptember 7-én tett bejelentést lakott település elfoglalásáról, a Bahmuttól (Artemivszktől) délkeletre fekvő Kodema esetében.

Konasenkov szerint a Harkiv megyei Kupjanszk irányából három ukrán taktikai zászlóalj-csoport sikertelenül támadást kísérelt meg Persotravneve, Kiszlivka és Beresztove felé, ami több mint 120 katona, öt harckocsi, 12 páncélozott harcjármű és 14 jármű elvesztésével járt. Ugyanebben a régióban az orosz tüzérség Petrovszke közelében megsemmisített két, összesen 25 tagú ukrán diverzáns- és felderítő csoportot és két nagykaliberű gépfegyverekkel felszerelt kisteherautót - áll a csütörtöki orosz hadijelentésben.

Az ukránok által visszafoglalt Limannál a legnehezebb a helyzet

A tábornok közölte, hogy Zajceve orosz bevételénél az ukrán 58. gépesített lövész- és a 128. hegyi rohamdandár több mint 120 katonát veszített, Novij Komarnál pedig légicsapások megölték az 56. gépesített lövészdandár mintegy hatvan katonáját, elpusztítva két tankot és öt gépjárművet is. Mint mondta, az ukrán erők a donyecki régióban lévő Limannál nem hajtottak végre aktív harci cselekményt. Gyenyisz Pusilin, a régió vezetője Rosszija 24 hírtelevíziónak azt mondta, hogy a térségben az ukrán erők által visszafoglalt Limannál a legnehezebb a helyzet, de mindenütt "tovább stabilizálódik".

Délen, Andrijivka és Krivij Rih felől négy ukrán taktikai zászlóalj-csoport eredménytelenül próbálkozott áttöréssel Dudcsany, Szuhanove, Szadok és Bruskinszke irányába, de mindenhonnan visszaszorították őket az orosz védelmi vonalból, aminek következtében több mint száz ukrán katona esett el, hat harckocsi, nyolc páncélozott harcjármű és kilenc jármű pedig üzemképtelenné vált. Az orosz légierő precíziós rakétákkal három pontonhidat semmisített meg a Mikolajiv megyei Velike Artakovénál és a Herszon megyei Novohrihorivkánál és Bila Hrinicánál. E két régió három településénél légi- és tüzérségi csapások megölték az ukrán 35. tengerészgyalogos, a 46. légimozgékonysági és a 60. lövészdandár több mint 280 katonáját, és megsemmisítettek kilenc haditechnikai eszközt.

Az ukránok készülnek a zaporizzsjai atomerőmű visszavételére

Vlagyimir Rogov, a Mi Együtt Oroszországgal mozgalom elnöke a TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, hogy az ukrán különleges műveleti egységek mintegy 100-110 katonája a zaporizzsjai atomerőmű bevételére készül, féléves nagy-britanniai kiképzés után. Az ukrán erők erre több kísérletet tettek már, egyebek között szeptember 1-jén, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség missziója látogatásának napján.

Rogov azt mondta, hogy az ukrán hadsereg nagyobb erőket vont össze Zaporizzsja megyében, mint bármikor a háború kezdete óta.

Az orosz légierő az elmúlt nap folyamán lelőtt egy ukrán MiG-29-est és egy Szu-24-est, az orosz légvédelem pedig kilenc ukrán drónt és három Vilha-lövedéket.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 315 repülőgépet, 157 helikoptert, 2160 drónt, 379 légvédelmi rakétarendszert, 5412 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 862 rakéta-sorozatvetőt, 3452 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 6316 katonai járművet veszítettek.