A németországi vonatközlekedést szombaton megzavaró kábelszakadás rendkívül „professzionális” volt, és jól mutatja, hogy az ország infrastruktúrája mennyire ki van téve a szabotázsnak – mondta az ország rendőrszakszervezetének vezetője a Redaktions Netzwerk Deutschlandnak.

Andreas Rosskopf, úgy fogalmazott: " „Ez egy célzott és professzionális támadás volt a vasutak ellen”. Hozzátette: a jövőben további szabotázs lehetséges a Deutsche Bahnnál, és ezért a megfigyelőrendszerek megerősítését kéri. "A szabotázs strukturált tervezése miatt feltételeznünk kell, hogy az elkövetők terrorszerű szerkezetekkel rendelkezhetnek" - tette hozzá a rendőrségi vezető.

Mint arról lapunk is beszámolt,  múlt szombaton több órára leállt a vasúti forgalom Észak-Németországban, és a biztonsági kábelek átvágása miatt előállt helyzet közvetve érintett több német tartományt, a Berlin - Köln vonalat, sőt a nemzetközi közlekedést Berlin és Amszterdam között is.

Volker Wissing közlekedési miniszter szabotázsnak nevezte a vonatok biztonságos üzemeltetéséhez szükséges kábeleket. A felelősséget senki nem vállalta magára, és a gyanúsítottakat sem azonosították.

Nincs még bizonyíték

Az incidens aggodalomra adott okot a német infrastruktúra biztonsága miatt - írta a Bloomberg. A vonatközlekedést korábban fém- és kábellopások zavarták meg, és előfordult, hogy valamely német aktivista csoportok kábeleket vágtak át, hogy megzavarják a vonatokat. A mostani támadás - melyre csak hetekkel az Oroszországot Németországgal összekötő két gázvezeték felrobbanása után került sor - azonban aggodalmakat váltott ki Németország Ukrajna támogatásával kapcsolatos kapcsolatok miatt.

Anton Hofreiter zöld politikus a FUNKE médiacsoportnak azt nyilatkozta, hogy a szabotázsakció  az Északi Áramlat vezetékek megszakítására emlékeztette, ahol a „nyom a Kremlbe vezet”, bár Oroszország most is  tagadja, hogy köze lenne a gázvezeték felrobbantásához. Hofreiter szerint "talán mindkettő figyelmeztető lövés volt" amiatt, hogy Németország támogatja Ukrajnát.

Az állambiztonsági erők is részt vesznek a nyomozásban, és egyelőre semmi jele nincs terrorizmusra vagy idegen állam érintettségére. Ez a hivatalos, berlini bűnügyi rendőrségi álláspont.  A támadás indítéka sem ismert, a szövetségi rendőrség tovább vizsgálja az ügyet.