A Lawrence Livermore kutatói 2021. augusztus 8-án rögzítették az első esetet, amelynek eredményeit most három lektorált tanulmányban publikálták is – írja a Newsweek.

A magfúzió az a folyamat, amely a Napot és más csillagokat hajtja: nehéz hidrogénatomok ütköznek össze olyan erővel, hogy összeolvadva héliumatomot alkotnak, és melléktermékként nagy mennyiségű energia szabadul fel. Amint a hidrogénplazma "begyullad", a fúziós reakció önfenntartóvá válik, és elegendő energia termelődik ahhoz, hogy külső hatás nélkül is fenntartsák a hőmérsékletet.

A fúziós reakció során bekövetkező gyulladás lényegében azt jelenti, hogy maga a reakció elegendő energiát termelt ahhoz, hogy önfenntartó legyen, ami a fúzió villamosenergia-termelésre való felhasználása során szükséges lenne.

Ha ezt a reakciót villamosenergia-termelésre sikerülne hasznosítani, akkor ez lenne az egyik leghatékonyabb és legkevésbé szennyező energiaforrás. Nem lenne szükség fosszilis tüzelőanyagokra, mivel az egyetlen üzemanyag a hidrogén lenne, és az egyetlen melléktermék a hélium, amelyet az iparban használunk, és amelyből valójában hiány van.

A fúziós energiával jelenleg az a probléma, hogy nincsenek meg a technikai lehetőségeink ennek az energiának a hasznosítására. A világ tudósai jelenleg ezen problémák megoldásán dolgoznak.

Az LLNL legújabb mérföldkövénél a kutatók mindössze néhány nanoszekundum alatt több mint 1,3 megajoule (MJ) energiakihozatalt regisztráltak.