A terrorista csoportok körében miért népszerűbb jelenleg a Tron, mint a Bitcoin? A válasz rendkívül egyszerű: mert gyorsabb és olcsóbb, valamint megbízhatóbb is.

A Tron iránti illegális érdeklődést az is hűen tükrözi, hogy az izraeli biztonsági szolgálatok 2021 óta a Bitcoin tárcák mellett egyre több olyan Tron tárcát foglalnak le, amelyek feltehetően egy-egy terrorszervezethez kötődnek, vagy legalábbis valamilyen módon a terrorizmus finanszírozásához.

Hamász október 7-i terrorakcióját követően válaszul Izrael fokozta a Hamász pénzügyi forrásainak ellenőrzését. Ekkor 56 olyan, Hamászhoz köthető Tron-tárcát is lekacsoltak, amelyek többsége egyetlen gázai székhelyű pénzváltó céghez, a Dubai Co.-hoz kötődött.

Hetekkel a támadás után Izrael bejelentette addigi legnagyobb ismert kriptoszámla fogási akcióját: 600 további számlát fagyasztottak be a Dubai Co. Céggel összefüggésben. Itt egyértelműen kiderült, hogy a Hamásznak évi több tízmillió dolláros nagyságrendű utalásokban nyújtottak segítséget.

Hayward Wong, a brit Virgin-szigeteken bejegyzett Tron szóvivője szerint elméletileg minden technológia felhasználható megkérdőjelezhető tevékenységekre. Hozzátette: a Tron nem ellenőrzi azokat a személyeket vagy szervezeteket, akik a technológiáját használják. Ezen túl arról sem tud, hogy kapcsolatban állnának az Izrael által azonosított csoportokkal.

Jelenleg a harmadik legnagyobb kriptodeviza

A Tron-hálózaton belül jelenleg a Tether nevű kriptopénz dominál, amely jelenleg a harmadik legnagyobb kriptodeviza, piaci értéke 89 milliárd dollár. Egyes becslések szerint értéke mintegy harmadával nőtt az elmúlt egy évben. A vállalat közleményében azt írta, hogy rendszeresen nyomon követi és befagyasztja a tisztességtelen célokra használt tokeneket, és ezekben az ügyekben folyamatosan együttműködik a bűnüldöző szervekkel. Az átlagos napi tranzakciók száma a Tronon április-június között elérte a 9,1 milliót, ami több mint 70 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest.

(via Euronews)