A koronavírus omikron variánsa ellen kevésbé hatékony védelmet nyújtanak a jelenleg rendelkezésre álló oltóanyagok, és sokkal gyorsabban terjed, mint akár a delta variáns. A  Pfizer és a Moderna által az omikronra fejlesztett vakcina hatékonysága leghamarabb márciusra derülhet ki, az előzetes eredmények alapján viszont már látni, mire lehet számítani - derül ki a Nature cikkéből, amit a Hvg.hu szemlézett.

A legtöbb kísérletet csak kevés állattal végezték el, és az ezzel kapcsolatos publikációk is arra várnak, hogy jóváhagyást kapjanak a független tudósoktól.

Az egyik esetben például nyolc rézuszmajmot oltottak be: egy részüknél három adag Modernát alkalmaztak, másik részüknél pedig az omikron elleni változatot. Az eredmények azt mutatták, hogy minden esetben ugyanolyan megbízható immunválasz jött létre minden variánssal, így az omikronnal szemben is.

Egy másik tanulmányban azt találták a kutatók, hogy az omikron ellen készített változat beadása két, normál mRNS-oltás után semmivel nem biztosított  nagyobb védettséget az egereknek, mintha az eredeti oltásból kaptak volna egy harmadikat.