Jim Chanos, akit a tőzsdék világában legendás short sellernek, azaz az értékpapírok árcsökkenésén kereső befektetőnek tartanak, csúnyán beszólt az Egyesült Államok elnökének egy Las Vegas-i konferencia szünetében újságíróknak nyilatkozva. Kijelentette, hogy a piacok abban bíznak, hogy Donald Trump helyét alelnöke, Mike Pence veszi át - tudósított a Bloomberg.

Mikor lehet kaszálni?

Chanos, akiről azért jó tudni, hogy demokrata képviselőjelöltek kampányát támogatta, arról beszélt, hogy a befektetők stabilabb embert akarnak látni az elnöki székben, aki képes végrehajtani a republikánus párt programját. Megjegyzéseivel arra utalt, hogy Trump mélyen belebonyolódott a munkatársai orosz kapcsolataival kapcsolatos botrányba, amelyet maga is fokozott azzal, hogy kirúgta a vizsgálatokat folytató FBI igazgatóját.

A piacok valójában azt szeretnék, hogy megtörténjenek a beígért adócsökkentések és enyhüljön a pénzügyi intézmények tevékenységének szabályozása, amelyre szintén ígéretet tett Trump - fejtegette a Chanos. Azzal szoktam heccelni republikánus barátaimat, hogy állati jó, ha a tőkejövedelmek adójának csökkentése nyomán többet kereshet az ember a tőzsdén, ám sajnos a republikánus elnökök regnálása idején egyáltalán nem lehet jövedelmet szerezni.

A befektető azt is elárulta a sajtónak, hogy legzsírosabb short üzleteit republikánus elnökök kormányzása idején kötötte, egészen a nyolcvanas évek első felében hatalmon lévő Ronald Reaganig. Szerinte a piacok és a gazdaság a demokrata adminisztrációk idején muzsikálnak jól.

Csiripelnek a verebek

Pence lehetséges elnökségéről a politikai közéletben is csiripelni kezdtek a verebek. Nem kerülte el a szakértők és az újságírók figyelmét, hogy szerdán elindított egy politikai célok támogatásához pénzt gyűjtő szervezetet (Great America Committee néven). Ilyet olyankor szoktak tenni a politikusok az USA-ban, ha valamilyen pozíció megszerzését ambicionálják, márpedig Pence már csak egy szinttel léphet feljebb.

A spekulációk szerint az alelnök a Pence 2020-ra, azaz a következő elnökválasztásra gyűjthet forrásokat, ám tény, hogy a beszedett pénzből akár a jövő évi kongresszusi választásokon is támogathat republikánus indulókat vagy saját alelnöki újraválasztására is gyűjthet. Pence elnökségéről egyelőre főként demokrata politikusok beszélnek, bár akad republikánus is, akitől nem idegen az ötlet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!