"Nekem személy szerint semmi bajom az amerikai javaslattal" - idézte a Zeitnek adott interjút adó német Olaf Scholzot a Reuters, akivel egyetértett francia kollégája is. "Ha ez lenne a tárgyalások eredménye, mi is egyetértenénk" - mondta a francia Bruno Le Maire a felvetésről.

Osztrák kollégájuk kedden szintén üdvözölte a Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter és a Joe Biden elnök vezette kormány által felvetett javaslatot. A korábbi Fed-elnök Yellen közölte, hogy a G20-országokkal együttműködik egy minimális kamatlábról való megegyezés érdekében, és 21 százalékos értéket javasolt. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetben tárgyalt új szabályok esetében a multinacionális vállalatokra vonatkozó 12,5 százalékos kulcsról már korábban is folytak tárgyalások. Gernot Bluemel osztrák pénzügyminiszter szerint az amerikai javaslat konstruktív.

"Ennek az adóügyi méltányosságnak mindenekelőtt a digitális és az analóg üzleti modellek között is érvényesülnie kell" - mondta az osztrák pénzügyér, hozzátéve, hogy reméli a gyors megállapodást. Ausztriában 25 százalékos társasági adókulcs van érvényben.

Egyelőre inkább üdvözlik tehát a javaslatot a világon, amely megakadályozná a multinacionális cégek transzferárazást és adóelkerülését, mint ahányan ellenzik. Van viszont pár kritikus: a 9-9 százalékos társasági adóval operáló Magyarország és Írország. Az Orbán Viktor vezette kormány több tagja is károsnak és rossznak nevezte a javaslatot, legutóbb épp hétfőn egy lapinterjúban tette ezt Izer Norbert.

„Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy az olyan országok, amelyek évek kemény munkájával és a gazdaságfehéredés terén elért eredményeknek köszönhetően alacsony adókat vezettek be, elveszítik előnyüket azokkal az országokkal szemben, amelyek nem az adócsökkentés útját járják. Az elképzelés innen nézve igazságtalan, és megpróbálja visszavetni a fejlődésben az olyan államokat, mint például Magyarország” – mondta a Magyar Nemzetnek az adóügyi államtitkár.

A javaslatról korábban részletesen írtunk ebben a cikkünkben.