A kiadatásról szóló törvény lehetővé tenné, hogy Hongkong szökevényeket - köztük esetleg politikai menekülteket - adjon ki Kínának, Peking ráadásul régebbi ügyekben is kérelmezhetné egyesek kiadatását. A javaslat ellenzői megkérdőjelezik a kínai bírósági rendszer tisztességességét és átláthatóságát. Az egykori brit kolóniában általános elégedetlenség fogadta a javaslatot, eleinte békés, majd erőszakos tüntetéseken próbálták megakadályozni annak elfogadását.

A 7 millió lakosú, Kínához tartozó szigeten múlt vasárnap kezdődtek a demonstrációk. Már az elsőn is mintegy egymillió ember vett részt, hogy tiltakozzon. Hétközben pedig tovább folytatódtak a tüntetések, szerdán sikerült megakadályozni azt, hogy a parlamentben tárgyaljanak a tervezetről. Az erőszakosság vált eseményt a rendőrség könnygázzal, gumilövedékkel próbálta felosztani.

"Az elmúlt két nap ismételt belső tanácskozásai után most kijelentem, hogy a kormány úgy döntött, felfüggeszti a jogalkotási módosítást, újrakezdjük a társadalmi egyeztetéseket, meghallgatja a társadalom különböző nézeteit" - mondta Lam szombati sajtótájékoztatóján a Reuters szerint.

Azt mondta, nincs határidő, egyelőre nem tudják, mikor lesz új tervezet a törvényről, a bevezetési folyamatot véglegesen felfüggesztette.

A hírügynökség szerint nemcsak a társadalom állt ellen a javaslatnak: repedezni kezdett a jelenlegi Pekinggel barátságos kormány is.

Bár most döntöttek a visszavonásról, az elmúlt héten a tehetősebb hongkongiak - főként a pénzügyi szektor szereplői és az ügyvédek - elkezdték offshore területekre kimenteni a vagyonukat.