A tendenciák azt mutatják, hogy a háziállatok egyre magasabb szintű egészségügyi ellátásban részesülnek, hasonlóan az emberekhez. Mindez kéz a kézben jár azzal, hogy mind többen tartanak házi kedvencet, sőt, a közelmúltban ugrásszerű a növekedés.

pandémia idején jóval több háziállat költözött az otthonokba, mint korábban: a Morgan Stanley felmérése szerint csak az Egyesült Államokban 2019 és 2022 között legalább 5 millióval nőtt a társállatok száma a háztartásokban. Ennek alapján azt prognosztizálják, hogy 2030-ra csak az USA-ban 14 százalékkal emelkedik a kedvtelésből tartott állatok száma, és hasonló tendencia figyelhető meg Európában is.

Annak ellenére, hogy a megélhetési költségek az elmúlt két évben az egekbe szöktek, a kedvtelésből tartott állatok egészségügyi szolgáltatásaira fordított kiadások jelentősen nőttek.

Azt látjuk, hogy a gazdik nagyon is odafigyelnek háziállataik egészségére, sőt néha többet költenek a társállataik egészségére, mint a saját egészségükre. Inkább elviszik a kutyájukat, a macskájukat állatorvoshoz, mint hogy elmenjenek nyaralni, vagy költsenek a saját szűrővizsgálataikra

– nyilatkozta Junko Sheehan, az UNAVETS európai állatorvosi lánc vezérigazgatója az Euronews-nak.

A szakértő hozzátette: a pacemakertől kezdve a kutya csípőprotézisen át az agyműtétekig szinte mindent látott már, beleértve a rákterápiát is. Az ágazat egyre gyakrabban használ CT- és MR-berendezéseket, és az állatorvosi szolgáltatások árai egyre csak emelkedni fognak. Ez többek között azzal jár, hogy Európa-szerte állatorvos-hiány tapasztalható.

Junko Sheehan arról is beszélt, hogy az állatorvosok is egyre szakosodnak bizonyos egészségügyi területekre: van például idegsebészet, onkológia, kardiológia, bőrgyógyászat, ortopédia és belgyógyászat.

Kép: Getty Images / Anadolu / Mustafa Ciftci

A háziállatok Európája

Európában körülbelül 340 millió háziállat él, és az állatorvoslási piac összértékét jelenleg 40 milliárd dollárra becsülik. A legnagyobb piacokat Európában az Egyesült Királyság és Spanyolország jelenik. Utóbbi területén összesen 6000 állatorvosi rendelőt, klinikát és állatkórházat tartanak számon. Németország, Franciaország és Olaszország szintén nagy piacokat jelentenek. 

Jelentős növekedést prognosztizálnak:

  • A Renub Research piackutató cég 2022-es tanulmánya szerint az európai állatorvosi piac a második legnagyobb a világon, és 2027-ig 6,4 százalékos növekedést várnak tőle.
  • A The Business Research Company jelentése 7,5 százalékos növekedést vár a globális állatorvosi piacon, amely a 2022-es 180,32 milliárd dollárról 195,77 milliárd dollárra nő 2023-ra.
  • A Morgan Stanley szerint a kisállat-biztosítások is gyors növekedés elé néznek, kiemelve, hogy az iparág csak az Egyesült Államokban 2017 és 2021 között 26 százalékos éves növekedést könyvelhetett el.
  • Európában a piac kisebb, de gyorsan növekszik: 2021-ben 3,2 milliárd dollár volt az összértéke, és a Blue Weave Consulting jelentése szerint évente 9,2 százalékkal fog növekedni.