coloradói Pagosa Springs-ről származó 71 éves Richard Moore és 12 kilós kutyája, Finney augusztus 19-én indultak el, hogy megmásszák a várostól keletre fekvő Blackhead Peak-et, ám ezt követően nem tértek haza – közölte a helyi seriff hivatala.

Hamarosan az eltűnt hegymászó és kutyája keresésére indultak, azonban a napokon át tartó keresőkutyás expedíció sikertelen volt. A kutatást csak nehezítette, hogy egy meredek és nem veszélytelen hegyoldalon kellett átfésülni a terepet: a kiindulóponttól, ahol Richard Moore autója parkolt, a Blackhead Peakre vezető terület összesen 650 métert emelkedik.

Végül egy vadász talált rá Richard Moore holttestére október végén a San Juan-hegységben a csúcstól keletre, 2 és fél kilométerre az eltűnt férfi autójáról: a hűséges terrier, aki ekkor már mindössze hat kilót nyomott, pedig még mindig gazdája mellett volt. A mentőcsapatok másnap meg is érkeztek, hogy elszállítsák az idős férfi holttestét. Finney-t azonban egyből állatorvoshoz vitték. A kis Jack Russell a kivizsgálás után gazdája családjához került.

Richard Moore, annak ellenére, hogy tapasztalt túrázó volt, halálát hipotermia okozta – közölte Brad Hunt, a megyei halottkém.

És hogy a kutya hogyan élhette túl, aki tíz héten át gazdája holttestét őrizte? A lap szerint valószínűleg kisebb rágcsálókra, például egerekre vadászhatott, és közben bravúrosan sikerült elkerülnie a coloradói hegyekben ólálkodó ragadozók, többek között a hegyi oroszlánok, a prérifarkasok és a medvék támadásait.

(via)

A hipotermia

Az amerikai járványügyi hivatal meghatározása szerint a hipotermia, vagy más néven kihűlés abnormálisan alacsony testhőmérsékletet jelent. Akkor alakul ki, ha túl hosszú időt töltünk alacsony hőmérsékleti körülmények között, a test pedig nagyobb mennyiségű hőt ad le, mint amennyit meg tud termelni. A hipotermia már akkor kialakul, amikor a testhő tartósan 35 °C alá süllyed, a 32 °C alá süllyedés pedig már egyenesen életveszélyes lehet. A hipotermia jellegzetes tünetei a teljesség igénye nélkül: libabőr, didergés, remegés, sápadt vagy kékeslilás bőr, lassuló légzés és pulzus, zavart beszéd, csökkenő fájdalomérzet, eszméletvesztés. Az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján arra figyelmeztet, hogy a kihűlés minden esetben azonnali kórházi ellátást igényel. Azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy kihűlt betegnél nem javasolt a dörzsölgetés, a meleg kályhához, radiátorhoz fektetés, a meleg vizes palackkal történő melegítés vagy a forró vízbe ültetés. Ezekben az esetekben a hirtelen felmelegedő testrészekben fokozott vérkeringés indul meg, amely a vér egyenlőtlen eloszlását, ezáltal sokkot okozhat. Alkoholt szintén ne itassunk a kihűlttel, mert tágítja az ereket, így növeli a hőleadást.