A pandémia idején az Egyesült Államokban is sokan úgy élték túl a kötelező remeteséget, hogy örökbe fogadtak egy vagy akár több háziállatot. Így mindössze három év alatt 13 százalékkal nőtt a kisállattal rendelkező amerikaiak száma. A bérlők több mint 59 százaléka számolt be arról 2022-ben, hogy legalább egy állatot tart, szemben a 2018-as 46 százalékos aránnyal.

A jelenséget pedig az ingatlantulajdonosok is konstatálták, és reagáltak is rá. Új trend jelent meg az amerikai albérletpiacon: az egekbe szöktek a bérleti díjak, mégpedig elsősorban azok számára, akik kisállattal együtt szeretnének költözni.

A One Green Planet szerint

a háziállattal rendelkező bérlők ma már átlagosan közel 2000 dollárral, azaz több mint 737 ezer forinttal fizetnek többet éves szinten, mint azok, akiknek nincsen kisállatuk.

Az Egyesült Államokban a legnépszerűbb ingatlanbérlési lehetőségeket felvonultató platformon, a Zillow-n egyébként még mindig csak a hirdetések 54 százalékában jelzik kifejezetten, hogy az ingatlan háziállattal együtt is költözhető. Azonban sokszor ezen a ponton még nem sóhajthatnak fel elégedetten hátradőlve a kisállatos amerikaiak. Egyre gyakoribb ugyanis, hogy egyéb díjakkal büntetik őket azért, amiért állattal együtt költöznének.

Kisállat-kaució és háziállatdíj is létezik már

Újabban sokszor kérnek el az amerikai tulajdonosok

  • kisállat-kauciót vagy
  • háziállatdíjat.

Előbbi jellemzően 200 és 500 dollár között mozog, és pont úgy működik, mint egy hagyományos kaució. Ha a háziállat nem okoz jelentős kárt a bérleti jogviszony fennállása alatt, ezt a díjat vissza kell téríteni a bérlőnek.

Utóbbi pedig egy olyan nem visszatérítendő díj, amelyet a bérlőnek kell fizetnie annak fejében, hogy háziállat él vele a bérleményben. Ezek a díjak akár a háziállat méretétől függően is változhatnak, nem feltétlen kell például ugyanannyit fizetni egy hörcsögre vagy egy dobermannra. A bérbeadótól függ azonban, hogy melyik állatot tartja veszélyesebbnek az ingatlanra nézve. Ezek a háziállatdíjak meglehetősen széles skálán mozognak, a 100 dollárnál is kisebb összegtől egészen az 500 dollárnál nagyobb összegig terjedhetnek.

A bérbeadók nem kizárólag az Egyesült Államokban, de például Kanadában is előszeretettel vámolják meg jobban a háziállattal költözőket. A Spay Day HRM Society – elsősorban macskamentésre specializálódott – jótékonysági szervezet szorgalmazza, hogy Nova Scotia (Új-Skócia) tartományban vezessenek be új törvényt a kisállatos bérlők védelmére.

Még ha évek óta ott is él valaki a háziállatával, sok esetben gondol egyet a tulaj, és arra kényszeríti a lakót, hogy szabaduljon meg a kisállatától vagy költözzön el

mondta Linda Felix, a Spay Day HRM munkatársa.

Magyarországon inkább a merev elzárkózás a jellemző

Az Otthon Centrum országos ingatlanközvetítő-hálózat tapasztalatai szerint

nem ár-kérdés az állattartás az albérletben

– nyilatkozták a cég elemzői az Economxnak.

A cég úgy látja, hogy Magyarországon inkább merev elutasítás formájában találkoznak diszkriminációval azok, akik kisállattal szeretnének költözni. Azon bérbeadók pedig, akik nem hajlandóak szerződést kötni olyannal, akik háziállattal érkezne, még magasabb bérleti díj fejében sem készek erre a kompromisszumra.

Azok, akiknél nem kizáró ok, ha háziállat is költözne az ingatlanba az Otthon Centrum megfigyelése szerint

  • rendszerint maguk is állattartók vagy
  • felújításra szoruló ingatlant próbálnak kiadni.

Azok pedig, akik elzárkóznak ettől, rendszerint inkább a lakás állagának megóvását tartják szem előtt, és elsősorban nem attól félnek, hogy a szomszédok panaszt tehetnek az esetleg hangoskodó állatok miatt.

Hozzátették, a negatív megkülönböztetéssel nem kizárólag a háziállatos, hanem a külföldi, valamint a roma bérlőjelöltek is szembesülhetnek, ahogy azok is, akik gyerekkel költöznének.

Itt nem elsősorban attól félnek a bérbeadók, mint a háziállatok esetében, hogy a lakást jobban igénybe veszi a gyerekes család, hanem az esetleges szerződésszegés, nem-fizetés esetén kellemetlen, ha egy kisgyerekes családdal szemben kell fellépni végrehajtás keretében

– hívta fel a figyelmet az ingatlanközvetítő-hálózat.