Oroszország nem szándékozik befejezni az Ukrajnában folytatott "különleges katonai műveleteket" a második világháborúban aratott szovjet győzelem napján, május 9-én - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter az olasz Mediasetnek nyilatkozva, amit átvett a Moscow Times. Lavrov szerint az orosz hadsereg nem köti a tevékenységét mesterséges kiválasztott dátumokhoz, amibe beleértendő a győzelem napja is.

Az Ukrajnában folytatott tevékenység első számú prioritása, hogy minél kisebb kockázatot jelentsen a civil lakosság és az orosz katonák számára - tette hozzá a külügyminiszter. Az ünnepségek hasonlóak lesznek a korábban megszokotthoz, meg fognak emlékezni az áldozatokról, akik a volt Szovjetunió tagállamai és számos európai ország felszabadításáért áldozták az életüket.

Eközben ukrán katonai források szerint az orosz hadsereg megtámadhatja Moldovát is a közeljövőben - derül ki a BBC élő tudósításának egyik posztjából. A kijevi hírszerzési forrásokat a brit Times idézte. Ezek szerint az orosz cél az lehet, hogy Moldova lerohanása nyomán nyugatról fenyegessék az ukrajnai Odessza kikötővárost. A moldovai hadsereg néhány ezer főt számlál és messze nincs úgy felkészülve bármilyen harcra, mint az ukrán.

Jelentős veszteség

A brit védelmi minisztérium, amelyet - az ukrán és orosz forrásokkal szemben - a megbízható hírforrások között szoktak számon tartani új értékelést adott az orosz hadsereg veszteségeiről - írja a BBC. E szerint az oroszok taktikai csoportjainak több mint negyede elvesztette harcértékét. Ezt az információt nem részletezték, csak annyit tettek hozzá, hogy az Ukrajna elleni invázióra 120 ilyen egységet mozgósítottak.

Az utóbbi az orosz hadsereg szárazföldi egységeinek kétharmada. A zászlóaljakból szervező taktikai csoportok 700-800 katonát számlálnak - véli a brit RUSI biztonsági kutatóintézet. Az Ukrajnában bevetett erők között voltak elit egységek, például ejtőernyős csapatok, amelyek a londoni védelmi tárca szerint a "nagyon erőteljesen lemorzsolódtak". A veszteségek pótlása éveket vehet igénybe.

Hét végi fejlemény, hogy sikerült körülbelül száz civilt kimenekíteni az orosz blokád alatt lévő mariupoli acélműből. Az érkezők egyike arról számolt be, hogy két hónapja nem látta a napot, mások elmondták, hogy a városban nincs egy utca, amelynek házai épen maradtak volna. A határ orosz oldalán lévő Belgorodot két robbanás rázta, meg, amely a helyhatóság szerint nem okozott károkat és nem követelt áldozatokat.