Észak-Korea arra törekszik, hogy a meglévőknél sokkal több nukleáris fegyverrel rendelkezzen, amelyeket bevethetnének Dél-Koreában és Japánban is, ha úgy találnák, hogy az amerikai hadsereg katonai erővel akarja felszámolni a veszedelmes diktatúrát - mondta Jeffrey Lewis katonai leszerelési szakértő a CNBC Squawk Box Asia című műsorában. A kutató az amerikai Middlebury Institute of International Studies kutatóintézetben készült tanulmányt idézte.

Van némi katonai elrettentő erejük, ám ezzel nem érik be - véli a szakértő. Észak-Korea vezetése valójában ennél jóval többet akar, ami riasztó hír. Ez azt jelenti, hogy a posztsztálinista rezsim katonai doktrínája változóban van, nem egyszerűen az elrettentés eszközeként tekint a nukleáris arzenálra, hanem olyasvalamiként, amit ténylegesen bevethetnek, ha úgy gondolják invázió indult az országuk ellen.

Lewis azt követően szólalt meg, hogy a rezsim újabb rakétakísérletet hajtott végre április 17-én, idén már a sokadikat. A phenjani hivatalos állami hírügynökség szerint Kim Dzsongun, az ország vezetője fontos útmutatást adott a hadsereg vezetőinek arról, hogy építsék tovább az ország védelmi képességeit, ezen belül a nukleáris harci erőket. Az amerikai szakértő ezt úgy értelmezi, hogy elhatározták nukleáris politikájuk megváltoztatását.

Új változat

A rakétakísérletről azt mondta, hogy a videófelvételeken látható eszköz egy újabb változata az észak-koreai hadsereg rövid hatótávolságú rakétáinak, amiben semmi újdonság nincsen, de a tesztek ezzel együtt nyugtalanítóak, ugyanis várhatóan újabb atomkísérletekkel is párosulnak.

Lewis szerint pontosan ez az, amire a rezsim készül azt követően, hogy az utolsó nukleáris tesztet 2017-ben végrehajtották. Úgy fogalmaz, hogy a diktatúra vezetői levették a kesztyűt, úgy érzik, hogy nem kell magukat az fegyverkezés korlátozásával kapcsolatos korábbi ígéreteikhez tartaniuk. Ezeket 2018-ban tették, amikor diplomáciai enyhülési folyamatot kezdtek, benne Donald Trump akkori amerikai elnök és Kim két csúcsértekezletével. A felek nem tudtak megállapodni Észak-Korea atomfegyverzetének korlátozásáról, a második egyeztetés, amely Hanoiban volt, váratlanul szakadt félbe, miután gyorsan holtpontra jutott.

Visszavont gesztus

Észak-Korea ezeket a találkozókat megelőzően lezárta a nukleáris tesztjeinek helyet adó helyszín alagútjait, ám Lewis szerint ezeket valószínűleg már újranyitották. A műholdak mozgásokat látnak a helyszínen, ami valószínűleg az újabb kísérletek előkészítésével függ össze. Ha Kim úgy dönt, akkor újra atombombát fognak robbantani a tesztelésnek helyet adó hegy gyomrában.