Az Európai Központi Bank (ECB) kormányzótanácsának kamatdöntő ülése után Frankfurtban csütörtök délután tartott sajtótájékoztatóján Mario Draghi kifejtette, bár az utóbbi hónapokban az euróövezet gazdaságának teljesítménye gyengébb volt a vártnál, de nem annyira, hogy aláássa a növekedésbe és inflációs nyomások erősödésébe vetett bizalmat.

"Gyengébb lendületről beszélünk, nem csökkenő irányzatról" - hangsúlyozta Draghi, leszögezve, hogy az euróövezeti növekedési kilátásokat övező fenyegetések nagyjából még mindig kiegyensúlyozottak, de különösen jelentősek a protekcionizmussal, a feltörekvő piacok sérülékenységével és a pénzpiacok volatilitásával összefüggő kockázatok.

A gazdasági növekedés lassulása miatti aggodalmakat felszította a Nagy-Britannia európai uniós tagságának megszűnése (brexit) körüli bizonytalanságoknak, különösen a rendezetlen kiválás lehetőségének erősödése, az Olaszország és az Európai Bizottság között kirobbant költségvetési vita, valamint Donald Trump amerikai elnök protekcionista kereskedelempolitikája.

Draghi elmondta, hogy a kormányzótanács ülésén csak keveset beszéltek az olasz problémáról, lévén a fiskális vita nem tartozik a jegybankárok hatáskörébe. A tanácskozáson részt vett Valdis Dombrovskis, a brüsszeli bizottság alelnöke, aki jelezte, hogy az Európai Unió párbeszédre törekszik Rómával. Draghi úgy fogalmazott, hogy nincs birtokában a jövő kifürkészésére alkalmas kristálygömb, de bízik abban, hogy rendeződnek az olasz költségvetési sarokszámok miatti nézeteltérések.

Az ECB kormányzótanácsa a várakozásokkal összhangban nem változtatott monetáris politikáján csütörtökön, és megerősítette, hogy tovább halad a példátlan gazdaságélénkítő intézkedések kivezetésének útján.

A kormányzótanács változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve mínusz 0,40 százalékos szintjét. Megerősítette, hogy az irányadó kamatok legalább 2019 nyaráig a jelenlegi szinten maradnak, a nettó eszközvásárlási program pedig 15 milliárd eurós havi keretösszeggel folytatódik és idén december végén lezárul.