A Fed meglepő, egyéb monetáris politika irányába mutató múlt heti fordulata gyengítette a dollárt. Annak esése azonban az amerikai gazdaság ereje miatt korlátozott lehet. 2022-ben a zöldhasú a Fed masszív kamatemeléseinek köszönhetően évtizedes csúcsra erősödött a többi vezető devizával szemben, idén azonban már nagyrészt csak sávozott, ahogy a többi nagy gazdaságban is szigorodtak a monetáris politikai feltételek - írja összefoglaló elemzésében a Reuters.

A piac most azt tippeli, hogy az amerikai Fed jövőre összesen 75 bázisponttal mérsékli az irányadó kamatokat. A csökkenő kamatok általában gyengítik a dollárt, hiszen ezáltal csökken az amerikai dollárban befektetett eszközök hozama.

A dollár árfolyamának helyes előrejelzése kulcsfontosságú az elemzők és a befektetők számára, hiszen az amerikai valuta központi szerepet játszik a globális pénzügyekben. A gyengébb dollár természetesen versenyképesebbé teszi külföldön az amerikai exportot és növeli a multinacionális cégek nyereségét.

A FactSet adatai szerint az S&P 500-as részvényindexben szereplő vállalatok mintegy negyede a bevételeinek több mint 50 százalékát az Egyesült Államokon kívül termeli.

A Reuters december eleji, 71 devizastratéga körében végzett felmérése azt mutatta, hogy a várakozások szerint a dollár 2024-ben esni fog a G10 devizákkal szemben, és a csökkenés nagyobb része az év második felében fog bekövetkezni.  Hogy igazuk lesz-e, az attól függhet, hogy az amerikai gazdaság hogyan teljesít jövőre a többi nagy gazdasághoz képest, illetve, hogy a többi központi bank milyen ütemben módosítja monetáris politikáját.

Márpedig ez ügyben nem egyértelmű a kép. Az euróövezetben például az üzleti tevékenység visszaesése decemberben tovább mélyült a szorosan figyelt felmérések szerint. Ezek azt mutatják, hogy a blokk gazdasága szinte biztosan recesszióban van. Az Európai Központi Bank mégsem kívánta beteljesíteni a kamatcsökkentési várakozásokat, mivel továbbra is az infláció elleni küzdelemre összpontosít. Az euró idén 2,4 százalékkal drágult a dollárral szemben.

Jack McIntyre, a philadelphiai Brandywine Global portfóliómenedzsere a hírügynökségnek azt mondta, ő az amerikai növekedés lassulásra, s a kínai növekedés gyorsulására számít. Ezért ő dollárt ad el ázsiai devizákkal szemben. A Nemzetközi Valutaalap októberi előrejelzése szerint az amerikai gazdaság 2024-ben 1,5 százalékkal fog növekedni, míg az eurózóna 1,2 százalékkal, Kína pedig 4,2 százalékkal.

Ugyanakkor a feltörekvő piaci devizák a mostani várakozások szerint erősödhetnek jövőre a dollárral szemben, erről korábban itt írtunk.

Végső soron azonban a szakértők egyetértenek abban, hogy a dollár árfolyamot az amerikai monetáris politika fogja a leginkább befolyásolni. A piaci áradások jelenleg száznegyven bázispontos kamatcsökkentést áraz kettőezer huszonnégyre ez majdnem a duplája a Fed által előrejelzettnek az infláció csökkenésének üteme lelassul akkor valószínűleg a fed sem igyekszik majd gyors ütemben csökkenteni a kamatokat, s ez lehet igazán az, ami erőt adhat a dollárnak.