Ukrajna Európa második legnagyobb országa, így érthető, hogy a Kelet (Oroszország) és a Nyugat (az Európai Unió) is udvarol neki - jellemezte a kelet-európai ország körül kialakult patthelyzetet Steve Rosenberg, a BBC tudósítója. Az EU csütörtök-pénteki keleti partnerségi csúcsértekezletén aláírnak egy előzetes politikai együttműködési megállapodás Grúziával és Moldovával, továbbá egy vízumszerződést Azerbajdzsánnal, de a fő napirendi pont, az ukrán társulási szerződés megkötése, elmarad.

Ezzel kapcsolatban az uniós vezetők állásfoglalásban ostorozták az orosz kormányt, amely nyomást gyakorol Kijeve a megállapodás elkerülése érdekében. Válaszul Vlagyimir Putyin orosz államfő zsarolással vádolta az EU-t. Angela Merkel német kancellár szerint Moszkvának nem kellene fenyegetést látnia abban, hogy az unió kapcsolatot keres a volt szovjet utódállamokkal. Az ezzel kapcsolatos ellenérzéseket mindkét félnek le kellene gyűrnie mentálisan.

Cukorka szép papírban

Linas Linkevicius, az EU elnökségét ellátó Litvánia külügyminisztere elismerte, hogy az ukrán ügy nélkül kevésbé látványos lesz a csúcs. Stefan Füle bővítési biztos szerint ugyanakkor Brüsszel ajánlata az ukránoknak az asztalon maradt. Viktor Janukovics ukrán államfő tévéinterjúban és weboldalán szurkálta az EU-t. Egyebek mellett kevesellte az ukrán reformok támogatására felajánlott 610 millió eurós uniós forrást, amelyet akkor kaphatna meg Kijev, ha tartaná magát a 2010-es ukrán-IMF megállapodás feltételeihez.

Szerinte évente 20 milliárdra lenne szükség ahhoz, hogy európai szintre hozzák fel az ukrán gazdaságot. Az uniós vezetők három éven át cukorkával kínáltak bennünket látványos csomagolásban - folytatta. Nem kellett volna így megalázniuk bennünket, végül is komoly ország vagyunk, egy európai ország - sopánkodott. Füle szerint nem pénzre van itt szükség elsősorban, hanem határozott cselekvésre annak érdekében, hogy kimozdítsák a gazdaságot a stagnálásból.

Hagyjanak a börtönben

Az EU egyik fő kívánsága az volt, hogy engedjék szabadon Julia Timosenko korábbi miniszterelnököt, akit az unió álláspontja szerint koncepciós perben ítélték börtönbüntetésre. Janukovics ezzel kapcsolatban azt írta weboldalán: Mi köze ehhez az Európai Uniónak? Az EU netalántán egy bíróság? - tette fel a szónoki kérdést.

Timosenko harkovi börtönéből szólt bele a diskurzusba. Levelében, amelyet lánya olvasott fel, arra kérte az uniós vezetőket, hogy ne kössék az ő kiszabadulásához a társulási szerződés aláírását. Ha Janukovics belemegy a dologba, akkor őszintén arra kérem önöket, hogy minden további előfeltétel nélkül tegyék meg ezt - fogalmazott.