Ljubomir Simović belgrádi akadémikus kijelentette, hogy figyelembe véve Aleksandar Vučić államfő uralkodásának eddigi eredményeit, fel kell tennünk a kérdést, mire fog Szerbia hasonlítani, és mi marad majd az országból az államfő újabb ötéves mandátumát követően - írja a vajdasági Szabad Magyar Szó.

Vučić minden nap a saját nagyságát és tekintélyét tárja elénk: Lukasenka könnyek közt várja, Hszi Csin-ping átöleli, Putyin egészen az autójáig kíséri, Trump pedig négyszer lekezel vele. A szerb elnök a külföldi politikusokat is osztályozza: a monacói herceg okos, Ursula von der Leyen pedig hülyeségeket beszél… – írta a professzor véleménycikkében.

Vučić állítása szerint gazdasági tigrissé változtatta az országot, és elhozta az aranykort – mintha nem látnánk, hogy hová züllesztették intézményeinket, az alkotmányt és a törvényeket, feleli erre Simović. Így Szerbia szerinte egyre távolabb kerül az Európai Unióba való belépéstől.

– Mintha nem látnánk, hogy elcsúfították Belgrádot. El tudnak-e képzelni annál hihetetlenebb dolgot, mint hogy felszámolták a vasúti főpályaudvart, a városvédők és építészek figyelmeztetése ellenére felépítették Belgrád vízivárost, a művészettörténészek véleményét figyelmen kívül hagyva szobrot emeltek Stefan Nemanjának, a régészek, történészek, városvédők és más szakemberek figyelmeztetése ellenére pusztulni hagyták a belgrádi várat? – sorolta kérdéseit az akadémikus.