A szerb elnök szerint egyelőre nem közölheti, hogy milyen áron vásárol majd gázt Szerbia, erről a szerbiai Srbijagasnak és az orosz Gazpromnak kell egyeztetnie.

A szerbek 100 százalékban orosz gázt vettek eddig is, és a szerb kormánynak esze ágában sem volt csatlakozni az EU Oroszország elleni szankcióihoz, mert nem akarja elveszteni azt a biztonsági garanciát, amit a szerb-orosz kapcsolatok kínálnak - mondta korábban Vucic, aki szerint az is jó ötlet volt, hogy kínai légvédelmi rendszer vásároltak.

A gázellátásról szóló, hatályban lévő tízéves megállapodás Szerbia és Oroszország között a hónap végén lejár. Az új szerződés a szerb elnök bejelentése szerint három évre szól - írja az MTI szerbiai tudósítója.

Aleksandar Vucic azt is közölte, hogy a szerbiai gáztározók bővítéséről is egyeztetett az orosz elnökkel. Az udvarnoki gáztározó többségi tulajdonosa a Gazprom.

Amennyiben mindent a megbeszéltek szerint tudunk megvalósítani, biztosítva leszünk télre - magyarázta a szerb államfő.

A két elnök tavaly novemberben Szocsiban állapodott meg arról, hogy egyelőre nem változik a Szerbiának szállítandó gáz ára, a beszállított mennyiséget viszont a megnövekedett szükségletek miatt növelik.