Az áremelkedés a fogyasztóknál is borítékolható. Az árstop a jelenlegi szabályok szerint május 1-ig él, annak feloldásakor jelentősen drágul a liszt a boltokban - mondta Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója a napilapnak.

A jelenlegi lisztárak körülbelül 100-105 ezer forintos tonnánkénti búzaárra vannak alapozva. Mivel a piacon most 130-135 ezer forint a búza ára, ez csak úgy tud kijönni, hogy benne vannak a múlt évről áthozott olcsóbb búzák is.

Amikor viszont már csak az elmúlt hónapokban vásárolt, drága búzából készül a liszt, a liszt mostani 155-165 forint körüli kilónkénti átadási árának – amennyiért a malmok a zsákos kiszerelésű finomlisztet értékesítik – 200-220 forint körülire kell emelkednie - vélekedett Lakatos Zoltán.

Ráadásul az árstop feloldása miatti drágulás mellett a fogyasztóknak azzal is szembe kell nézniük, hogy a búza drágulása miatt június-július környékén további jelentős áremelkedés következik, amennyiben a malmok elérik a 200-220 forint körüli átadási árakat.

Aratáskor pedig várhatóan nagyon magas induló árak alakulnak ki a gabonapiacon, a kezdeti felvásárlási árszint ugyanis elérheti akár a tavalyi tonnánként 62 ezer tonnás tavalyi ár dupláját is, ami további nyomást jelent a liszt, azon keresztül pedig a péktermékek árára. Lakatos szerint az árszint hamarosan olyan magasra kerül, hogy az már a fogyasztás érzékelhető csökkenésével jár.