A társasági adó devizában történő megfizetéséről szóló kormányrendelet augusztus 9-én jelent meg a Magyar Közlönyben, ez alapján a cégek a társasági adót nemcsak forintban, hanem euróban és dollárban is megfizethetik. (A módosítást Varga Mihály pénzügyminiszter július végén jelentette be, amely szerinte "adózási könnyítést" jelent egyes cégeknek.)

A Niveus Consulting Group adó- és jogi tanácsadó cég arra hívja fel a figyelmet, hogy a vállalatok többsége idén még semmiképpen nem tud élni ezzel a lehetőséggel. Az iparűzési adót nem rendezte a jogszabály, a korábbi bejelentések ellenére ezt mégsem teljesíthetik a vállalkozások devizában.

A vonatkozó jogszabály alapján a cégeknek bejelentési kötelezettsége van a NAV felé, amennyiben a társasági adó fizetési kötelezettségüket amerikai dollárban vagy euróban szeretné teljesíteni – hívta fel a figyelmet Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group adótanácsadási partnere.

Csak jövőre élhet ezzel a lehetőséggel a cégek többsége

Ezen bejelentést az adóév első napját megelőző hónap első napjáig, az adóév egészére nézve lehet tenni. A rendelet rögzíti, hogy ezt első alkalommal a 2022. szeptember 30-át követően kezdődő adóév tekintetében lehet megtenni.

Így a naptári éves adózók (ide tartozik a vállalkozások zöme) 2022-ben még nem tudják teljesíteni devizában az adófizetési kötelezettségét, viszont, ha jövőre szeretnének élni ezzel a lehetőséggel, akkor legkésőbb 2022. december 1-jéig erről nyilatkozniuk kell az adóhatóság felé. Ezt követően már nem tudják a bejelentést a 2023-as évre megtenni – tette hozzá a szakértő.