Az Orbán Viktor vezette kormány az egyetlen Európában, amely jelezte, hogy az ország ellátásbiztonsága érdekében hajlandó rubelben fizetni a Gazpromnak a földgázszállítmányokért, ahogy azt Vlagyimir Putyin orosz elnök április 1-től kötelezővé tette. Szijjártó Péter külügyminiszter ezt csütörtökön megerősítette.

Az Európai Bizottság az elmúlt hetekben jelezte a tagállamoknak, valamint a gázbeszerzéssel foglalkozó cégeknek, hogy ezt ne tegyék meg. Szerdáig Lengyelország és Bulgária is a meglévő módszerrel fizetett az orosz gázért, de Moszkva leállította a gázszállításokat.

„Több kereskedő, talán több mint öt, megkezdte a fizetéseket” – közölte a Reutersszel egy forrás, aki ismeri az európai gázkereskedelmet.

A Napi.hu az értesülés ellenőrzésekor több különböző csatornán is azt az információt kapta, hogy ezek közül két szereplő is magyarországi illetőségű. Azonban a két vásárlót, akiknél esedékes volt az utalás, nem nevezték meg.

Az új orosz fizetési rendszer szerint a vevőknek eurót vagy dollárt kell befizetniük a Gazprombanknál vezetett számlára, amely ezt követően átváltja azokat rubelre, a bevételt a külföldi vevő tulajdonában lévő másik számlán helyezi el, és a fizetést orosz valutában utalja át a Gazpromnak. A rendszert az Oroszország elleni átfogó nyugati szankciókra válaszul dolgozták ki, miután Moszkva megkezdte Ukrajnában a háborút. 

Az Európai Bizottság zsarolással vádolta Moszkvát a rubelben való kifizetés követelése miatt, de egy múlt héten kiadott tanácsadói feljegyzésben a brüsszeli végrehajtó testület azt mondta, hogy az orosz gáz vásárlói részt vehetnek a programban, ha az euró befizetése után igazolni tudják, hogy a kifizetés teljesült, nem pedig később, amikor az eurót rubelre váltják át. Csütörtökön több független piaci szereplőt is arra szólítottak fel a Business Insider szerint, hogy ne tegyenek eleget Oroszország azon követelésének, hogy rubelben fizessenek. 

Az Európai Unió egyik magas rangú tisztviselője csütörtökön azt mondta, hogy Lengyelország és Bulgária is a meglévő módszerrel fizetett az orosz gázért, mielőtt Moszkva leállította a gázszállításokat, és az országok nem tettek eleget a Moszkva által javasolt mechanizmusnak, hogy rubelben fizessenek.

A Kreml közölte, hogy Putyin rendeletének hatályba lépése utáni szállítások kifizetése májusban várható. Egy forrás május 20-át nevezte meg a kifizetések „érvényesítésének” időpontjaként a Reutersnek.

Nem tudni, hogy mely öt piaci szereplő fizetett rubelben, de a hírügynökség szerint a Gazprom egyik legnagyobb európai ügyfele, az Eni olasz energetikai csoport még nem hozott döntést az Oroszország által bevezetett fizetési rendszerrel kapcsolatban, és arra vár, hogy tisztázódjon, hogy az a szankciók megsértésének minősül-e. 

Az Uniper, Németország fő orosz gázimportőre hétfőn közölte, hogy még nem hoztak döntést, bár korábban azt nyilatkozták, hogy akkor fizetnek így, ha az uniós korlátozásokkal összhangban tudnak utalni.