Az Erste Bank 2016 végén indította útjára az Erste Stiftunggal, az IFUA Nonprofit Partnerrel és a SIMPACT-tel összefogva az EU által társfinanszírozott SEEDS (Social Enterprise Establishment and Development Support) programot, amelyben az esélyegyenlőtlenséget csökkentő, a rászorulók életminőségének javítását elősegítő társadalmi vállalkozásoknak kínált segítséget.

A másfél éves programban részt vevő 67 társadalmi vállalkozást több mint 200 jelentkezőből választották ki. A szervezetek jelentős része végig aktív résztvevője volt a programnak: 59 vállalkozás a képzés minden egyes napján részt vett. A program során az érintett szervezetek széles körű - az üzleti tervezési és marketing ismeretektől a vezetői képességekig terjedő - képzésben és mentori támogatásban részesültek: összesen 9 képzési napon vehettek részt és mintegy 90 mentor segítette a munkájukat. A program első felében 48 üzleti terv született meg és közel 15 szervezet jutott új forráshoz, az Erste Bank pedig összesen közel 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást osztott szét a résztvevők között.

A program eredményeként a résztvevők közül 12 szervezetet sikerült eljuttatni addig, hogy társadalmi vállalkozásként befektetőket is keresni tudjon. A befektetőknek szóló javaslatokat alapos piackutatás, versenytárs-elemzés és pénzügyi modellezés előzte meg. A tevékenységek a társadalmi hatás széles spektrumát ölelik fel.

A vállalkozások:

 • A Glacces alkalmazás a siketeket segíti a kommunikációban: a beszélt nyelvet valós időben fordítja le jelnyelvre, és jeleníti meg azt egy 3D-ben animált avatar segítségével a kijelzőn.
 • A letört szemetesek, lekopott zebrák, a kátyúk és egyéb közterületi problémák online bejelentésére létrehozott Járókelő Egyesület weboldala és applikációja.
 • A hátrányos helyzetű művészek munkáinak értékesítésére létrehozott és ezzel az ilyen tevékenységet támogató szervezetek integrációját is segítő Kabinet Galéria.
 • A kisgyermekesek munkavállalását új közösségi irodaformával, a CoWorkKiddel segítő Loffice.
 • A könnyen szállítható és tárolható, kerekesszékesek számára is használható katamarán létrehozását tervező Mediátor és Társa Kft.
 • A megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató gyalogos futárszolgálat, a Nagy Lépés.
 • A teherkerékpárok széles körű, magánszemélyek által és ipari környezetben is felhasználható modelljeit készítő debreceni Re-cikli.
 • Az értelmi sérültek és a hátrányos helyzettel élők munkavállalását segítő Salva Vita Alapítvány Segítő Vásárlás programja.
 • fogyatékossággal élőket érő mindennapi kihívásokkal szembesítő szabadulószobát tervező pécsi Speckó mozgalom.
 • A Tegyünk Együtt Peréért Szociális Szövetkezet, amely méhészeti eszközök gyártásával kíván foglalkozni, munkanélküliek foglalkoztatása révén.
 • A romák és nem romák közötti interkulturális találkozókat szervező budapesti Uccu Alapítvány.
 • A hajléktalanok lakáshoz juttatásával foglalkozó, mobil és modulházak létrehozását megcélzó Utcáról Lakásba! Egyesület.

Rendkívüli eredmény, hogy a program másfél éve alatt az indulók közel 90 százaléka aktív résztvevő maradt, ahogyan kiemelkedő az is, hogy több mint 20 százalékuk jutott el a befektető-keresésig. A résztvevők visszajelzése is kedvező: az egész napos szemináriumok gyakorlati hasznát ötös skálán négyes fölé értékelték, és 58 százalékuk válaszolt úgy, hogy mindenképpen ajánlaná a (azaz 10-es skálán 10-essel értékelte) részvételt egy hasonló jellegű képzésen az induló társadalmi vállalkozásoknak - mondta Szalay Orsolya, az Erste Bank Social Banking területének vezetője.

Fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel