Az elmúlt két hétben jelentősen csökkent a szezonális zöldségek és gyümölcsök ára a nagybani piacokon, így a fogyasztók is olcsóbban juthatnak hozzá az egészséges élelmiszerekhez. Sok zöldség- és gyümölcsféle ára azért esett, mert jelenleg is terem a jó minőségű hazai.

A szezonális élelmiszerek árai ugyanakkor az általános árcsökkenés miatt is kedvezőbbek, ezzel szemben a külföldről érkező áruk, a fagyasztott termékek és a befőttek jócskán megdrágultak. Az árakba beépültek a jóval magasabb szállítási költségek és a szélsőséges energiaárak is.

Olcsóbb idén a lecsó- és uborkaszezon

Augusztus első két hetében a növekvő kínálat miatt meredekebben csökkent a paradicsom és az uborka ára. Tavaly ugyanebben az időszakban a paradicsom 13-15 százalékkal került többe, míg az uborkáért több mint 20 százalékkal kellett többet fizetnünk – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) friss jelentéséből. A paprika ára nagyjából a tavalyi szinten van, 2-4 százalékkal olcsóbb idén.

A legnépszerűbb hazai zöldségfélék – vagyis a paprika, a paradicsom és az uborka – egyre alacsonyabb ára elsősorban annak köszönhető, hogy nagy mennyiségben teremnek idehaza és szezonjuk van, de kihat a fogyasztói árak általános csökkenése is.

A legtöbb szezonális élelmiszerrel szemben e három zöldségfélét kevésbé érinti a szélsőséges időjárás, mivel ma már szinte csak üvegházakban és fóliasátrak alatt termesztik ezeket. Éppen ezért a tavalyi magasabb árakat nem lehet a 2022-es, rekordokat döntő szárazsággal indokolni.

Nem mindenkinek kedvez az idei nyár

Egyes árusítóknál több mint 20 százalékkal kerül kevesebbe most a görögdinnye és a sárgadinnye, mint 2022 augusztus első heteiben. Ezért már részben az időjárás okolható, részben pedig a hazai kiskereskedelmi láncok vevőcsalogató árpolitikája.

A görögdinnye az egyik legfontosabb és külföldön az egyik legkeresettebb szezonális
A magyar görögdinnye versenyképes, a külföldi kereslet is kiemelkedő, főként a szezon második felében

A hónap első felében az átlagosnál jóval hűvösebb volt és csapadékos volt az időjárás. A dinnyefélék iránti kereslet a rossz idő miatt jelentősen visszaesett. Ráadásul a szezon közepén, amikor a dinnye nagy mennyiségben érik, vagyis a kínálat viszont kimagasló.

A dinnye iránti keresletet az időjárás befolyásolja: kánikulában jóval nagyobb az igény a szezonális hűsítők iránt.

Az árak emelkedésére érdemben nincs már remény az idei szezonban, mivel a júliusban még szűkös európai kínálat augusztusra helyreállt. Júliusban hiányzott a kontinens piacairól a spanyol görögdinnye, amely néhány hétig átmenetileg nem volt elérhető a szélsőséges időjárás következményei miatt.

Kiváló a dinnye az idén, csak kár, hogy a boltok többnyire nem jól árulják

Az alacsonyabb kereslet és az áruházak akciózása komoly bosszúságot okoz a hazai dinnyetermesztőknek. Idén minden feltétel megvan ahhoz, hogy jó szezont zárjon szeptemberben a görögdinnye, de az árak várhatóan tovább csökkennek, ami rossz hír a termelőknek. Bővebben >>>

Magyarországon az elmúlt években a klímaváltozás és a fajtanemesítés miatt már nem augusztus végéig, a hagyományok szerint Lőrinc napjáig tart a dinnyeszezon, hanem szeptember második feléig. A szeptemberi időjárás alapjaiban befolyásolja az itthoni keresletet, az elnyújtott szezon elsősorban az exportáló termelőknek előnyös, mivel az ősz első hónapjában már csak a magyar dinnye terem.

A tökfélék átlagosan 10-15 százalékkal olcsóbban szerezhetők most be, mint tavaly ilyenkor.

Van, ahol dupláztak az árak, de ettől nem kell megijedni

Nem csak árcsökkenést tapasztalhatnak a piacokon és az üzletekben a vásárlók. Több alapvető termék ára is jócskán meghaladta a tavalyit.

  • A burgonya 35-40 százalékkal;
  • az almapaprika több mint 40 százalékkal;
  • a sárgaborsó 20 százalékkal;
  • a retek 15-30 százalékkal;
  • a hagyma pedig közel 50 százalékkal drágább, mint 2022 azonos időszakában.

A sárgarépa ára 100 százalékkal nőtt, vagyis a tavalyi ár duplájáért kapható idén.

A jelentős százalékos áremelkedés ugyanakkor csak elsőre riasztó, mivel az érintett áruk kilogrammonkénti fogyasztói ára összességében nem magas. A sárgarépa tavaly 200 forint volt, idén pedig 400 forintért kapható. A vöröshagyma árváltozása is alig több, mint 100 forint, 1-2 fej vöröshagymánál pár forintos drágulásról beszélhetünk.

Borsos áron jön az import

gyümölcs ára már változatosan alakul: míg az alma közel 20 százalékkal kerül kevesebbe, mint tavaly, addig a körtéért több mint 30 százalékkal kell többet fizetnünk. Szintén jelentősen nőtt a barackfélék ára, elsősorban a kajszié.

A kajszitermést idén gyakorlatilag megsemmisítették a tavasszal többször előforduló éjszakai fagyok. Éppen ezért az import kapható, az árak összességében több mint 40 százalékkal haladják meg a tavalyi szintet.

A legrosszabbkor jött az áprilisi tél: a gyümölcsösökben esély sem volt a védekezésre

Komoly károkat okoztak a gyümölcsösökben tavasszal az éjszakai fagyok. A termelőknek az ország nagy részén esélye sem volt arra, hogy megvédjék a virágzó barackfákat. A hazai ültetvények gyakorlatilag védtelenek. Bővebben >>>

Ennél kevésbé nőtt a nektarin és az őszibarack ára. Ennek oka, hogy tavaly Európa barack nagyhatalmánál, Spanyolországban is jelentős pusztítást végzett a szezon eleji szélsőséges időjárás, idén viszont jó termést szedhettek a gazdák. Éppen ezért a nektarin és az őszibarack ára idehaza is a tavalyi szinten maradt.

Az import drágulása az időjárás mellett elsősorban a szállítási költségek meredek emelkedésére és a forint-euró árfolyam változására vezethető vissza.

Az időjárásra kevésbé érzékeny földimogyoró 50, a mák 30 százalékkal drágult.

Az energia és az üzemanyag ára mély nyomot hagyott

Az import mellett a fagyasztott termékek és a befőttek ára is kiugróan sokat nőtt. A hazai feldolgozókban készült termékek jóval többe kerültek 2023 júliusában, mint egy évvel korábban:

  • A konzerv csemegekukorica több mint 60 százalékkal;
  • a fagyasztott csemegekukorica 40 százalékkal;
  • a fagyasztott zöldbab 51 százalékkal;
  • a konzerv zöldborsó 47 százalékkal;
  • a fagyasztott zöldborsó 41 százalékkal;
  • az almasűrítmény 48 százalékkal;
  • míg a meggybefőtt 23 százalékkal drágább idén a tavalyi árakhoz viszonyítva.

A forintárfolyam kedvezett az exportnak

Az AKI jelentése szerint 2023 január és május között 2,3 százalékkal alacsonyabb volt a zöldség- és gyümölcsexportunk mennyisége, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az alacsonyabb külföldön értékesített mennyiség ellenére az export értékében közel 9 százalékkal nőtt.

Az import ezzel együtt közel 10 százalékkal meghaladta a tavalyit, értékében pedig közel 20 százalékkal nőtt.

A zöldségek és gyümölcsök közül a paprika és a paradicsom, valamint a dinnye a legfontosabb exporttermék.

Almából és meggyből is exportálunk, ám az eladott mennyiség és az ár évről évre csökken. Barackfélékből és déligyümölcsökből behozatalra szorul hazánk, de a kereslet évről évre nő.

Magyarország versenyképes zöldségnagyhatalom

Magyarország lecsónagyhatalom: a magyar paprika és paradicsom szinte egész Európában, de más kontinenseken is alapvető termék az üzletek polcain. Ennek oka, hogy a hazai üvegházi termesztés rendkívül modern és versenyképes, így az időjárás sem befolyásolja lényegesen a termés minőségét és mennyiségét.

A zöldségtermesztésünk kimagasló minőségű és a nagyobb és fejlettebb nyugati országokkal versenyez az ágazat.

Fontos exporttermékünk a görögdinnye, főleg a szezon második felétől élénkül a kereslet. Ennek pedig az az oka, hogy a dinnyetermő területek északi határán fekszik Magyarország. Míg a dél-európai országokban már június elején megjelenik a helyi termés, nálunk a szezon csak július elejétől indul.

Ezzel együtt a szezon vége is eltér: a déli országokban augusztus második felétől már csökken a mennyiség, nálunk viszont – enyhe időjárás esetén – szeptember végéig is kapható a dinnye.

Bőven van tennivaló a gyümölcsösökben

Szintén jelentős az almakivitelünk, ám a lengyel terméstől mennyiségében és minőségében is egyre jobban lemaradunk. Emiatt az árak szélsőségesen alakulnak, a lengyel termés mellett szezonális tényezők is befolyásolják.

A magyar alma elsősorban külföldi feldolgozókba kerül, mivel idehaza hiányzik a versenyképes infrastruktúra. Az ipari almánál jóval versenyképesebb friss alma aránya alacsony.

A hazai gyümölcstermesztés az elmúlt évtizedekben elvesztette piacvezető szerepét. Míg a kilencvenes években a legtöbb európai országba exportáltunk málnát, addig mára teljesen megszűnt a hazai málnatermesztés, és a kínálatban szinte csak az import málna jelenik meg. A gyümölcsösökben bőven akad tennivaló, mivel

az ültetvények elavultak, beleértve a gyümölcsfák életkorát és ellenállóképességét, valamint az infrastruktúrát.

Az egyre szélsőségesebb időjárás, például a gyakori tavaszi fagyok vagy a nyári jégesők ellen érdemben nem védekeznek a termelők, így a gyümölcsösök száma és a termőterület is zsugorodik.