A január közepén tomboló szélvihar után a hónap végén még durvább széllökésekkel söpört végig a Malik viharciklon Magyarországon, jelentős károkat okozva országszerte. A K&H-hoz két nap alatt több mint ezer kárbejelentés érkezett, ami közel tízszeres növekedést jelent egy átlagos hétvégéhez képest.

A sok helyen több mint 100 km/h-val érkező szél épületeket, tetőket, kerítéseket rongált meg, valamint kerti pergolákban, szaletlikben tett kárt. Emellett pár tucat kárbejelentés érkezett gépjármű biztosításokhoz köthetően is: leeső faágak, cserepek rongáltak meg autókat.

A károk felmérése még folyamatban van, a K&H szakértői szerint a január végi vihar összesen akár 100 millió forintos kárt okozhatott. A társaság közölte, nem először fordul elő, hogy az év elején több 10 milliós vagy akár 100 milliós nagyságrendű összeget kell megtéríteni a viharkárok miatt. 2020-ban például egy többnapos februári vihar nyomán is közel 100 millió forintot kaptak a károsultak.

A szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy minden káreseménynél kulcskérdés az idő, azaz fontos, hogy az érintettek pontosan dokumentálják a károkat és mielőbb jelentsék azokat a biztosítótársaságnak.

Emellett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdász-hálózata is országszerte közreműködik a hétvégi viharok miatt a temelőeszközökben keletkezett károk felmérésében.