A magyar lakosság kétharmada szerint a zöldség- és gyümölcs fogyasztástól lesz a táplálkozásuk egészséges, a legtöbben pedig a cukros ételekről mondanának le a legkönnyebben – derült ki a Nestlé Hungária kutatásából.

A friss, reprezentatív felmérés szerint a húsételeket és az állati eredetű élelmiszereket a többség ugyan nem tudná teljesen mellőzni, 52 százalék mégis nyitott lenne arra, hogy legalább részlegesen csökkentse a fogyasztásukat.

Nehezen váltunk

A megkérdezettek 41 százaléka semmilyen áldozatot nem hozna az étkezésével kapcsolatban. Ha mégis le kellene mondaniuk valamiről, a legtöbben a cukros ételeknek, a csokoládénak intenének búcsút, ezt követik felvágottak, valamint a vörös húsból készült ételek. Érdekesség ugyanakkor, hogy utóbbi kettőhöz a férfiak átlagon felül ragaszkodnak, míg a nők könnyebben kiiktatják az étrendjükből.

A legtöbben a gyümölcsöt és a zöldséget tartják leginkább nélkülözhetetlennek az összes élelmiszer közül. Ezt követi a sajt, a fehér húsok és a tojás.

A megkérdezettek többsége rendszeres húsfogyasztó, de a gyakoriság tekintetében megoszlik a minta: a kitöltők valamivel több mint harmada napi szinten, 57 százaléka pedig heti szinten eszik húsételeket, ennél ritkábban pedig 5 százalék iktatja be az étkezésébe.

A válaszadók 81 százaléka nem tud elképzelni olyan szcenáriót, hogy az összes állati eredetű élelmiszerről lemondjon, ugyanakkor több mint felük hajlandó lenne legalább egyet mellőzni közülük.

A magyar fogyasztók az egészséges táplálkozás fontos részeként tekintenek a zöldségekre és gyümölcsökre, ami rendkívül biztató – mondta Szűcs Zsuzsanna, az Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke. Akár már egy-egy húsmentes nap beiktatásával, a cukor, a só és a telített zsírsavak fogyasztásának csökkentésével, valamint a zöldségfélék, a gyümölcsök, a hüvelyesek és a teljes értékű gabonafélék rendszeres fogyasztásával is sokat tehetünk a betegségek kialakulása ellen.

Itt a vegán január

A vegán január (Veganuary) elnevezésű program arra buzdít, hogy januárban helyezzünk nagyobb hangsúlyt a növényi alapú élelmiszerek fogyasztására, amivel nemcsak a szervezetünknek, hanem a bolygónknak is jót teszünk. 

A legfrissebb tanulmányok szerint az élelmiszer-termeléshez globálisan köthető összes üvegházhatású gázkibocsátást tekintve az állati eredetű termékekhez köthető kibocsátás (ideértve a takarmánynövények termesztését is) kétszerese lehet a növényi alapú termékekének. A kezdeményezés 2014 óta létezik, Magyarországon a lakosság csupán 13 százaléka hallott róla, akik többsége egyébként is érdekelt valamilyen speciális étrendben – derült ki a kutatásból.