Elegáns, népszerű kastélyszállodák is kezdik feladni a küzdelmet a rezsi növekedésével, mint például a parádsasvári - írja az Mfor. Ahogyan az az egyik szakmai hírportálon, illetve a saját Facebook-oldalukon megjelent, november 1. és december 1. között be kell, hogy zárjanak a horrorisztikus áram- és gázárak miatt.

Azok a szállodák tudják átvészelni jobban ezt a nehéz időszakot, amelyek több lábon állnak, mint például a tolcsvai Kincsem Kastély. A gyönyörűen rendbe hozott panzió mellett tokaji szőlőbirtokuk és hatalmas pince is van. Ők, úgy tűnik, nem fognak bezárni.

Nyilvánvaló, hogy az amerikai és más nyugati tulajdonú, elsősorban Budapesten is üzemelő szállodák többsége képes a fennmaradásra, mert veszteségeiket a külhoni anyavállalat fedezi. Az európai fővárosokban presztízskérdés jelen lenni.

A bezárás sem gond

Az előfordul persze, hogy a lánc valamely „szemét” eladják, és az egy ideig üresen áll, de kibírják ezt a veszteséget, hiszen, mint értékes ingatlan, továbbra is fontos részét képezi az új tulajdonos portfóliójának.

A kellemes késő őszi budapesti időben sok külföldi sétál Budapest belvárosában és az üzletemberek sem hiányoznak laptopjukkal a lounge-okból. Úgy tűnik tehát, vendég van, és a belvárosi szállodákat nem érinti vészesen – legalábbis egyelőre – a rezsirobbanás. Géher Zoltán, a Continental szálloda igazgatója nem hallott olyan budapesti szállodáról, ahol ez egyáltalán felmerült volna.