A dél-balatoni borvidéken már zajlik a metszés, ahol sokan géppel metszik elő az ültetvényt, mert egyre nehezebb idénymunkást találni, aki elvégezné a feladatot.

Ugyanakkor a szőlővesszők erősek és egészségesek, a tavalyi csapadéknak köszönhetően jó minőségűek.

„Régen voltak brigádok, akik ültetvényről ültetvényre jártak, ma már a fiatalokat nem érdekli, az idősebb generáció meg abbahagyja már" – árulta el a Sononline-nak Trunkó Ferenc borász, aki fiaival végzi a metszést az ültetvényen.

Gépi előmetszést végzünk, a csapos művelés esetében ez nagy segítség, mert utána csak a vesszőket kell lecsipkedni

– ezt már Hujber Attila, balatonboglári borász mondta el a lapnak. Hozzátette: ők hét hektáron alkalmaznak gépi technológiát, a többi szálvesszős ültetvényen kézzel metszenek.

Tóth Dániel, a Viticoop Kft. ügyvezető igazgatója pedig arról beszélt, hogy ők elektromos ollókat és kötözőgépeket használnak, ami gyorsít a munkán: saját dolgozóik mellett idénymunkásokkal dolgoznak, ám ők is egyre nehezebben találnak munkaerőt.

Olajfa és kiwi terem majd a szőlőültetvényeken

Rengeteg európai borász küzd azért, hogy elegendő szőlőt termeszthessen az egyre szélsőségesebbé váló időjárás ellenére. A magas ráfordítási költségek és a csökkenő fogyasztás azonban tovább növeli a kis és független pincészetek gondjait. A részletekről ITT írtunk bővebben.