A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati ​​Szervezet (OIV) iparági csoportja szerint a globális bortermelés ebben az évben az 1961 óta legalacsonyabb szintre esik vissza. Giorgio Delgrosso, az OIV statisztikai osztályának vezetője elmondta a CNN-nek, hogy az éghajlatváltozás rettenetes hatással van a bortermelésre.

Hozzátette,

a múltban a szélsőséges időjárás néhány évente okozott problémákat, most pedig folyamatosan, minden évben történik valami. Idén a heves esőzések elősegítették a penész terjedését a szőlőültetvényeken Közép- és Dél-Olaszországban, míg a súlyos szárazság és a magas hőmérséklet rontotta a szőlőültetvényeket Spanyolországban.

Más nagy bortermelők, köztük Ausztrália, Dél-Afrika és Chile, várhatóan 10-24 százalékos termeléscsökkenést szenvednek el az idén az árvizek, az erdőtüzek, az aszályok és a gombás betegségek miatt, amelyek a szőlőültetvényeket rongálták meg.

A változó éghajlat azonban van, akinek jól jön.

A világ negyedik legnagyobb termelőjének számító Egyesült Államok az előrejelzések szerint az idén 12 százalékos növekedéssel számolhat. Greg Jones, az oregoni székhelyű Abacela borászat klimatológusa és vezérigazgatója a CNN-nek elmondta,

fél évszázaddal ezelőtt az állam nem tudott szőlőt termeszteni. Most az emelkedő hőmérséklet Oregont az ország egyik legjelentősebb termelő régiójává tette.

Franciaország jó úton halad Olaszország felé, hogy az idén a világ legnagyobb termelőjévé váljon az OIV adatai szerint a 2022-es második helyről. A növekvő borkínálat azonban meghaladta a csökkenő keresletet és lenyomta az árakat.

A nagy különbség miatt Franciaország és az Európai Unió hatóságai közösen 200 millió eurós (217 millió dolláros) visszavásárlási programot jelentettek be, amely lehetővé teszi a francia borászok számára, hogy eladják fölösleges készleteiket lepárlóüzemeknek, hogy más alkohol tartalmú termékekké, például kézfertőtlenítőkké hasznosítsák újra.

Alig van kereslet a borvidéki ingatlanokra

Akármilyen minőségi a magyar bor, nem elég meggyőző a vásárlóknak: miért nem kelnek el a hazai borvidékek ingatlanai? Bővebben >>>

Az elmúlt két évben a megugró infláció és a történelmileg magas energiaárak megemelték a termeléshez szükséges műtrágya, a palackok és az  üzemanyag árait és a kamatemelések is sokkal drágábbá tették a befektetési célú hitelfelvételt, sok borász amúgy is szűk haszonkulcsa teljesen eltűnt. 

Eközben az emberek szerte a világon kevesebb bort isznak, mint a korábbi években, helyette sört vagy más szeszes italt választanak, illetve teljesen lemondanak az alkoholról.

Már nem divatos a bor íze, nagy bajban a hazai borászatok

A gombák és a kártevők tönkretették az idei szőlőt. A termés védelme eleve nagy költségekkel járt, és mivel a borkereslet is csökkent, a nyereségesség is kérdésessé vált. Bővebben >>>

Az OIV adatai szerint 2017 és 2022 között a borfogyasztás világszerte mintegy 6 százalékkal esett vissza, ez azt jelenti, hogy közel 1,9 milliárd üvegnyi borral ittak kevesebbet tavaly, mint 2017-ben. Az Európai Bizottság júniusi becslései még meredekebb visszaesést mutattak az európai országokban, ami arra utal, hogy a tendencia felgyorsulhat. Vannak, akik olajfára és kiwire cserélték szőlőjüket, mert ezek jobban ellenállnak a szárazságnak.

Adómentes borok jelennek meg a piacon november közepétől

Egy új kormányrendelet értelmében 2023. november 16-ától adómentesen lehet ajándékozni és reprezentációs célból felszolgálni bizonyos oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott, felcímkézett palackokban árusított borászati termékeket. Bővebben >>>