Tavaly hatalmasat nőtt a SZÉP-kártya forgalma, a kártyabirtokosok a legtöbbet a vendéglátás zsebből költötték. Ezen belül is 2022-ben a K&H SZÉP-kártya forgalma meghaladta a 28 milliárd forintot, ami minden eddigi eredményt túlszárnyal: az előző évben, 2021-ben 27,7 milliárd forint volt a forgalom – tájékoztatták a kártyakibocsátók az MTI-t.

A K&H SZÉP-kártya elfogadóhelyek száma mára országosan meghaladja a 39 ezret, a főkártyabirtokosok száma pedig átlépte a 276 ezret.

Már átálltak a bankok a SZÉP-kártya egyzsebes rendszerére

A K&H SZÉP kártyák esetében sikeresen megtörtént az alszámlák eltörlése, a rendszer pár óra alatt átállt az új, egy alszámlás működésre.

Ugyanakkor a bank arra figyelmeztetni a felhasználókat, hogy az elfogadóhelyeken található kártyaterminálokon várhatóan átmenetileg még kell alszámlát választani. Ebben az esetben a szállás alszámlát kell megjelölni a fizetés előtt – javasolja a K&H.

A bank emlékeztet: a keretösszegek felhasználásának ösztönzése miatt a kormány bevezetett egy egyszeri díjat, ami a 2022. október 15-ig feltöltött és 2023. május. 31-ig fel nem használt juttatásokra fizetendő. A 2022. október 15. után jóváírt összegek pedig már csak egy évig használhatók fel, ennek lejártát követően egyszeri 15 százalékos díjterhelést kell alkalmaznia a kibocsátóknak.

Az OTP azt közölte, hogy tavaly 325 milliárd forintot költöttek el az ügyfeleik a SZÉP-kártyáikról, ez 6 százalékkal magasabb a 2021-es évhez képest. Ugyanebben az időszakban a munkáltatók 300 milliárd forintot utaltak dolgozóik OTP SZÉP-kártyáira, ez majdnem pontosan megegyezik az előző évivel.

Tavaly az OTP-nél is a vendéglátás alszámla forgalma volt a legmagasabb (201 milliárd forint), ezt követte a szálláshely (95 milliárd forint), majd a szabadidő zseb (29 milliárd forint). 2021-hez képest a szálláshely zseb aránya valamelyest nőtt, míg a másik kettőé csökkent 2022-ben.

Az év elején megszűntek a SZÉP-kártya zsebek

Az új jogszabályokkal 2022. január 9-től megszűntek a SZÉP-kártya zsebei. Ez azt jelenti, hogy a korábbi három zsebből csipán a szálláshely zseb maradt meg, amellyel lényegesen egyszerűbbé vált a SZÉP-kártya felhasználása.

Korábban a napi.hu ITT foglalta össze, hogy mi mindent kell tudni a SZÉP-kártya legújabb rendszerének szabályairól.