A romáknak kellene inkább munkát adni, mert több százezren vannak munka nélkül, csak nem tudnak róla vagy nem akarnak tudni róla – jelentette ki Farkas Flórián korábbi fideszes országgyűlési képviselő a szolnoki romaügyi konferencián annak kapcsán, hogy az ATV Híradója azt közölte: egy Fülöp-szigeteki televízióadásban is toboroztak munkavállalókat Magyarországra.

Jöhetnek, mert római katolikusok

A műsorban sugárzott felhívás szerint tízezer embert várnak Magyarországra vendégmunkásnak, akik körülbelül 520 eurós, azaz 195 ezer forintos fizetésre számíthatnak. Mint elhangzott, egy kormányközi megállapodás alapján

hazánk azért is fogadja szívesen a Fülöp-szigetekről érkező munkavállalókat, mert ők is római katolikusok.

Az ügyintézés már zajlik azoknál, akik hazánkba jönnének dolgozni, összességében mintegy 10 ezer vendégmunkást várnak az idei év végéig.

A magyarországi munkavállalás feltételei között szerepel, hogy a jelentkező legalább középfokú végzettséggel kell rendelkezzen, illetve alapfokon ismernie kell az angol nyelvet, emellett szükséges a jó fizikai állapot és az új alkalmazottnak az adott körben legyen legalább két év tapasztalata.

Viharfelhők, leszakadó bérek

Farkas Flórián szerint viszont a távolról érkező vendégmunkások „viharfelhőt” vonnak maguk után, ezért sokkal szívesebben látná, ha helyettük romák kapnának munkát itthon.

Megszólalt a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetség (VDSZ) elnöke is, aki szerint

a Fülöp-szigeteki munkavállalók alkalmazása a magyarországi bérek csökkenését vonhatja maga után.

Székely Tamás biztos abban, hogy a szerződtetésük miatt várható, hogy lecsökken az elmúlt időszakra jellemző bérnövekedési ütem, ami pedig például a feldolgozóiparban is jellemző volt. Mint kifejtette, ez azt jelenti, hogy folytatódik a magyar átlagkereset leszakadása a régiós átlagkeresetekhez képest is.

(Thurzó Katalin)