“Nincs arról vita, hogy emelkedjenek majd a pedagógusbérek, ezt mindenki így gondolja. De a pedagógusbér, a pedagógus életpálya modell nem a minimálbérhez kötött. Én nem érzem életszerűnek, hogy változtassunk a jelenlegi logikán. Alapjaiban azonban a pedagógusok bérét kell emelni, én ebben nem tudnék vitatkozni, és nem is szeretnék ” - mondta Novák Katalin az ATV kérdésére, miszerint gondolkodik-e a kormány annak a megváltoztatásán, hogy a pedagógusok fizetését még mindig a 2014-es 101 ezer forintos minimálbérhez kötik. Tehát, ha 200 ezerre emelik a minimálbért januártól, az a tanárok fizetését nem fogja érinteni.

Fürjes Balázs Budapestért felelős államtitkár - aki a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje is a XII. kerületben - azt sürgeti, hogy még ebben a ciklusban legyen pedagógus-béremelés, azaz a 2022-es választások előtt, erre Novák Katalin úgy reagált az ATV-nek: “én is ezt szorgalmazom. Bízom abban, hogy ebben a ciklusban tudunk béremelést adni a pedagógusoknak, dolgozunk ezen.”

A tanárok bérét a 2014-es minimálbérhez kötik

A pedagógusoknak még mindig - 2015 óta - a 2014-es minimálbér (101 500 forint) határozza meg a fizetését - írta meg a hvg.hu a 200 ezres minimálbér emelés kapcsán.

Kásler Miklós múlt év tavaszán jelentett be egy 10 százalékos júliusi pedagógus béremelést, ami technikailag ágazati szakmai pótlék bevezetésével valósult meg. Az intézkedés csaknem 170 ezer pedagógust érintett. A pedagógusok bére 2013-tól átlagosan 50 százalékkal emelkedett - mondta tavaly Kásle.