Az év végén a kormány szinte az összes vissza nem térítendő támogatás és kedvezményes hitelkonstrukció igénylési határidejét további két évre meghosszabbította. Fülöp Krisztián, a Credipass pénzügyi közvetítő magyarországi vezetője szerint

akik lemaradtak vagy nem jogosultak a támogatásra, számos finanszírozási lehetőség közül választhatnak.

Kifejtette, a gyermeket tervező családok számára a legkézenfekvőbb választás a babaváró támogatás, amely 2024 év végéig változatlanul igényelhető. A legfeljebb 10 millió forintos kamatmentes kölcsön előnye, hogy bármire felhasználható; 2022-ben a cég által 11,2 milliárdos összegben közvetített támogatást az igénylők 15 százaléka ingatlanfelújításra, bővítésre fordította.

2024 végéig igényelhető a falusi csok

A falusi csok szintén 2024 év végéig kérhető a gyermeket nevelő vagy tervező házaspárok számára. A támogatás meglévő ingatlan felújítása esetén a gyermekek számától és az ingatlan nagyságától függően 300 ezer forint és 5 millió forint között van, amennyiben lakásvásárlásra is fordítják a kedvezményt, úgy az összegek duplájával számolhatnak a családok.

A csok és a falusi csok mellé minimum két vállalt vagy meglévő gyermek esetén fix, 3 százalékos kamattámogatott kölcsön is felvehető, amely 10-15 millió forint pluszt jelent.

Gyermektelenek ezek közül a hitelek közül választhatnak

A szakember az MTI szerint arra is kitért, hogy a felújításra készülő egyedülállók vagy gyermeket nem tervező párok a piaci hitelek közül választhatnak:

 

  • 6 millió forintos hitelösszeg esetén már alig több mint 10 százalékos kamattal érhető el személyi kölcsön,
  • míg a legjobb jelzálog fedezetű felújítási hitel kamata valamivel 8 százalék felett van.

 

Hét éves futamidő esetén a személyi kölcsön havi törlesztője körülbelül 100 ezer forint, míg az ingatlanfedezetet igénylő jelzáloghitel törlesztője körülbelül 5 ezer forinttal kedvezőbb – utóbbinál közjegyzői költséggel is számolni kell.