Nem engedélyezett növényvédőszer-maradék (klórpirifosz) miatt az Asian Home Kft. visszahívta a forgalomból a 100 grammos Turmeric powder haldi kurkuma port – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A visszahívásban érintett termék minőségmegőrzési ideje 2024. február 28.

A hatóság azt kéri, hogy a forgalomból kivont terméket ne fogyasszák el, az árut a vásárlás helyére vissza lehet vinni, az árát visszatérítik – közölte a Nébih.

A klórpirifosz szerves foszforsav észterek közzé tartozó rovarölő szer hatóanyag, amelyet korábban számos kultúrában rovarkártevők elleni védekezésre, valamint tárolt gabonafélék, és az üres raktárak kezelésére használtak. A szer a kártevők mellett a hasznos rovarokra is igen káros.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2019-ben úgy ítélte meg, hogy

a klórpirifosz lehetséges genotoxikus hatású, valamint a magzati fejlődés során neurológiai hatások léphetnek fel.

A Wikipedia szerint enyhébb mérgezés esetén szemkönnyezést, fokozott nyál- és izzadást, hányingert és fejfájást okozhat. A közepes mérgezésnek izomgörcs vagy izomgyengeség, hányás vagy hasmenés, valamint látásromlás lehet a tünete. A súlyos mérgezés egyértelmű jele  a görcsroham, az eszméletvesztés, a bénulás és a tüdőelégtelenség okozta fulladás. 

A klórpirifoszt egyébként az önkárosító szerek között is számon tartják. Egyes adatok szerint évente több mint 200 000 ember vet vele véget az életének, leginkább Ázsiában, ahol a vegyszer továbbra is hozzáférhető. 

Az Európai Bizottság az értékelés alapján 2020-ban a növényvédő szer hatóanyagok felülvizsgálati programja során a klórpirifosz és a klórpirifosz-metil engedélyét nem újította meg, használata így az Európai Unióban nem megengedett. Az élelmiszerekben a jogszabályban meghatározott maximális maradékanyag szintjét (MRL) az analitikai laboratóriumok által mérhető legalacsonyabb szintre csökkentették.

Közkedvelt, de undorító pékséget záratott be a Nébih

Az egységben több mint egy tonna nem nyomonkövethető és lejárt szavatosságú élelmiszert találtak. >>>

 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport