Súlyos élelmiszerbiztonsági hiányosságok, higiéniai problémák miatt felfüggesztették egy a Pest vármegyei Vácon működő pékség és cukrászüzem tevékenységét – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán.

Az ellenőrzés során többek között mintegy egy tonna nem nyomonkövethető, valamint lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszert vontak ki a forgalomból, találtak több éve lejárt terméket is.

Kép: Nébih

A hivatal szerint a váci pékség rendezetlen és takarítatlan volt, a helyiségek fala, mennyezete és padozata egyaránt szennyezett volt. Az egységben számos, tevékenységükhöz nem kapcsolódó tárgyat is tároltak. Az ellenőrzést az is nehezítette, hogy az üzem több helyiségében nem működött a világítás sem. A hűtőkamrában a kész és félkész csomagolatlan termékeket együtt tárolták a földes áruval. A dagasztó helyiségben található hűtött munkapultok kívül-belül erősen szennyezettek, a berendezések koszosak, a fagylaltkonyhában található gurulós, süteménytároló regálok piszkosak és rozsdásak voltak. A zöldség-előkészítő előterében található kézmosó csaptelepe kiszakadt, az előtér padozatán is cigarettacsikkek voltak.

A dolgozók nem viseltek megfelelő munkaruházatot, és érvényes egészségügyi alkalmassági vizsgálattal sem rendelkeztek.

Az üzemben a jogszabály által előírt dokumentációs rendszert sem működtették, így az ott előállított élelmiszerek nyomonkövetése nem volt biztosított.

Kép: Nébih

Az érintett nem nyomonkövethető és lejárt élelmiszereket azonnali hatállyal kivonták a forgalomból, továbbá azok forgalomba hozatalát és felhasználását megtiltották. Az ellenőrök az egységben előállított, még érvényes lejárati idejű élelmiszereket is visszahívták a forgalomból - közölték.

Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.

A Nébih weblapján a jogsértések között megtaláltuk a pékség adatait, eszerint a váci Csocsaj pékségről van szó.