Mivel javult a piaci helyzet, és a 10 éves állampapírhozam újra 7 százalék alá csökkent, a forint érdemben erősödött, sőt, három hónapos csúcsra jutott az euróval szemben, az eurózónás és az amerikai kamatcsökkentési várakozások egyaránt felerősödtek, a Magyar Nemzeti Bank döntése nem lepett meg senkit. 

Az elemzők szerint a mostani 50 bázispontos döntés gyakorlatilag borítékolható volt – fogalmazott a mai bejelentés kapcsán Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója. 

A szakértő szerint a kamatdöntések izgalmas szakasza a következő hónaptól kezdődik, mert az inflációs fronton és a fejlett piaci jegybankok döntései következtében új impulzusok érik majd a döntéshozókat és a befektetőket. Az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója úgy látja,

az infláció bázishatások miatt bekövetkező várható megugrása nehezíti, míg az EKB esetleges kamatvágása kedvezőbbé teheti a környezetet a magyar jegybank számára. 

Mindemellett a júniusi friss inflációs jelentés is kiemelt figyelmet érdemel majd, ebből ugyanis megtudhatjuk, milyen mértékű és milyen hosszú emelkedésre számít az MNB az inflációs pályában. A befektetői döntések szempontjából a bejövő adatok mellett továbbra is a jegybanki kommunikáció lesz elsődleges – magyarázta Kiss Péter. 

Ugyanakkor a jegybank mai döntését elsősorban a külső környezet határozta meg – fogalmazott az Indexnek Molnár Dániel, a Makronóm Intézet szenior elemzője, aki szintén kiemelte, az elemzők szinte egyhangúan 50 bázispontos csökkentést vártak, így nem történt meglepetés.

Meglátása szerint, ami nagyobb óvatosságra intheti az MNB-t, az a Fed kamatpolitikája.

Az Egyesült Államok inflációja továbbra sem hajlandó érdemben közeledni a 2 százalékos jegybanki célhoz, így a tavaly decemberben még idén márciusra árazott első kamatcsökkentést a piacok most már leginkább szeptemberre várják

– tette hozzá.

Ez pedig a feltörekvő piacokon beszűkíti a jegybankok mozgásterét – tette hozzá. 

A mai napon a Monetáris Tanács további 50 bázisponttal, azaz 7,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, a kamatfolyosó felső szélét a korábbi 9,75 százalékról 9,25-re módosították, alsó szélét pedig 6,75 százalékról 6,25-re változtatták. Ez volt az egyetlen döntési opció, melyet a monetáris tanács tagjai egyhangúlag támogattak.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke korábban kijelentette, hogy a változékony kockázati környezet továbbra is türelmes és óvatost megközelítést tesz szükségessé a kamatpolitikában.

Alig változott a forint árfolyama az MNB keddi kamatcsökkentése után

Érdemben nem változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben azután, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi ülésén, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben csökkentette.

A kamatdöntés után 15 perccel az euró jegyzése 385,15 forintra csökkent a közvetlenül a döntést megelőző 385,23 forintról. A svájci frank 389,80 forintról 389,67 forintra, a dollár pedig 354,56 forintról 354,53 forintra gyengült.