A Monetáris Tanács további 50 bázisponttal, azaz 7,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, a kamatfolyosó két szélét pedig szintén ilyen mértékben csökkentette, így a felső szélét 9,25 százalékra, míg az alsó szélét 6,25-re módosították. Ez volt az egyetlen döntési opció, amelyet a monetáris tanács tagjai egyhangúlag támogattak.

Az előző ülést követő háttérbeszélgetés alkalmával Virág Barnabás, az MNB alelnöke azt mondta, hogy a változékony kockázati környezet továbbra is türelmes és óvatos megközelítést tesz szükségessé a kamatpolitikában.

Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója szerint a mostani döntés „gyakorlatilag borítékolható volt”.

Hozzátette, hogy a kamatdöntések izgalmas szakasza a következő hónaptól veszi kezdetét, mivel az inflációs fronton és a fejlett piacok jegybankjainak döntései okán új impulzusok érik majd a döntéshozókat és a befektetőket.

Hangsúlyozta, az infláció bázishatások miatt bekövetkező várható megugrása nehezíti, míg az Európai Központi Bank (EKB) esetleges kamatvágása kedvezőbbé teheti a környezetet a magyar jegybank számára.

Itt a nagy nap, csökkenhet a forintkamat, de mi jön utána?

Ma kerül sor a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának kamatdöntő ülésére, ahol szinte biztosan kamatcsökkentés várható. Az igazi kérdés, hogy mit kommunikálnak a második félévre, mérséklődhetnek-e érdemben tovább a kamatok.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→