A monetáris tanács megítélése szerint az elmúlt időszakban tovább erősödtek az inflációs kilátásokat övező kockázatok – indokolta májusi kamatdöntését a Magyar Nemzeti Bank. A testület az alapkamatot 0,60 százalékon, az egynapos betéti kamatot -0,05 százalékon, míg az egynapos és az egyhetes fedezett hiteleszközök kamatát 1,85 százalékon változatlanul tartotta.

Az egyhetes betéti eszköz kamatát az MNB továbbra is a heti tenderek keretében határozza meg, amellyel a feltörekvő piacokkal szembeni kockázatkerülés felerősödésére reagál. Ameddig az inflációs kockázatok indokolják, addig a jegybank az alapkamat és az egyhetes betéti eszköz kamata között különbséget tart fenn.

Az MNB szóbeli intervencióval a májusi kamatdöntés előtt is felvetette a lehetőségét, hogy már most változtatnak a feltételeken.

A monetáris tanács megítélése szerint az inflációs kilátásokat övező felfelé mutató kockázatok általánosan erősödtek – áll a testület közlésében. Mindez elsősorban arra reflektál, hogy áprilisra a vártnál magasabban alakult az infláció, és egyre élőbb kockázat, hogy a ráta tartósan magasan ragad.

A nyersanyagárak és a nemzetközi szállítmányozás költségeinek tartós emelkedése magasabb külső inflációs környezetet eredményez. A hazai gazdaság gyors újraindulásával átmenetileg ismét fellépő keresleti-kínálati súrlódások, az egyes ágazatokban várhatóan újból szűkössé váló munkapiaci kapacitások az élénk bérdinamikával párosulva az inflációs kockázatok növekedését okozzák – írta az MNB.

Júniusban kamatemelés

A monetáris tanács továbbra is elkötelezett az árstabilitás fenntartása mellett, a jegybank egyértelmű szándéka elkerülni, hogy a jelenlegi bizonytalan környezet az infláció tartós emelkedését okozza. Az inflációs kilátások, valamint a gazdasági kilábalás folyamatának értékelésében a júniusi Inflációs jelentés előrejelzése lesz kiemelt fontosságú.

A monetáris tanács megerősíti, hogy az árstabilitás biztosítása és az inflációs kockázatok csökkentése érdekében proaktív módon készen áll a monetáris kondíciók szükséges mértékű szigorítására – áll az aktuális iránymutatásában.

Ebből nehéz bármi másra, mint a júniusi inflációs jelentéssel összefüggésben kamatemelésre, és az elmúlt évekhez mérten sokkal szigorúbb politikára berendezkedni.

Az MNB mostantól látszólag ki akar szállni a gazdaságélénkítésből, mivel ez szembemegy fő árstabilitási és inflációs mandátumával. A kormányzati gazdaságélénkítések hatását mostantól ellentétes irányú lépésekkel kell koordinálnia a jegybanknak, hogy elkerülhető legyen az árszínvonal elszállása.