A hétéves költségvetéssel kapcsolatos partnerségről szóló megállapodásokról zajló tárgyalások jól haladnak Magyarország és az Európai Unió között, a helyreállítási alap kapcsán azonban az Európai Bizottság inkorrekt módon járt el, amikor a gyermekvédelmi törvény elfogadását követően a korábban már informálisan létrejött megállapodást felrúgta - mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden az Országgyűlés európai ügyek bizottsága előtti éves meghallgatásán az MTI beszámolója szerint. 

Gulyás Gergely az ülésen az unió hétéves költségvetésével kapcsolatos tárgyalásokról azt is elmondta, nem lát olyan okot, ami akadályozná, hogy a rendes ügymenetben megállapodhassanak.

A helyreállítási alapról szólva a miniszter hangsúlyozta: már megszületett az informális megállapodás, amikor az Európai Bizottság "a gyermekvédelmi törvény elfogadása utáni európai hisztériában" újraindította a tárgyalásokat. Jelezte: "a legfőbb kérdés továbbra is az LMBTQ-kérdés", erre az egyetlen helyes választ adták, azt, hogy népszavazást kell tartani. Hozzátette: bíznak abban, hogy előbb-utóbb megszületik ez a megállapodás is.