A kerékbilincs alkalmazása a '90-es években volt indokolt, amikor a büntetések és a pótdíjak befizetését elkerülni vágyókat csak így lehetett kötelezni a fizetésre – írja közleményében az Molnár Zsolt, az MSZP képviselője. Az ellenzéki politikus szerint a jogrendszer fejlődésével és a digitalizációval idejétmúlttá vált a kerékbilincs intézménye, valamint

aránytalan korlátozást is jelent a tulajdonjogra vonatkozóan.

Molnár Zsolt, szocialista politikus egyéni képviselői indítványt nyújt be a kerékbilincs megszüntetéséért. Szóvá teszi, hogy a városvezetéssel együttműködve a közterületfelügyelők, akik kiszabják a szabálysértési bírságokat, számos adminisztrációs terhet kénytelenek viselni.

Ennek ellenére a bírságokból befolyó bevételekből nem részesülnek, hiszen ezek a központi költségvetésbe kerülnek

A javaslat szerint a központi költségvetés az 50 százalékát engedje át azoknak a pótdíjaknak, szabálysértési helyszíni bírságoknak, melyeket az önkormányzatok közterületfelügyelői rónak ki a közlekedési szabályok megsértése miatt. Így a központi költségvetés és az önkormányzatok is részesülnének a büntetésből befolyó összegből.

 

Bárki megúszhatja a kerékbilincset – kevesen tudnak erről a szabályról

Ha az autós szabálytalanul is parkol, elérheti, hogy a közterület-felügyelet előbb telefonon értesítse, így elviheti az autóját egyéb intézkedés nélkül. Itt a részletek. Bővebben >>>

A kerékbilincs intézménye közutálatnak örvend, megosztó és a tulajdonjog aránytalan rendelkezési jogának korlátozását is jelenti. A képviselő javasolja ennek az idejétmúlt intézménynek a megszüntetését – zárul a közlemény.