A júliusban kezdődő polgári pert az indonéziai Pari sziget négy lakosa azért indította, mert  a globális felmelegedés következtében emelkedő tengerszint már a lakóhelyüket veszélyezteti. A szigeten az utóbbi évben egyre gyakoribbak az áradások – adta hírül a Reuters.

A halászatból és turizmusból élő Pari nagy része három évtizeden belül valószínűleg tengervíz alá fog kerülni

– közölte a Svájci Egyházi Segélyszervezet (HEKS). Szerintük a vállalat nem tesz eleget a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséért.

Kudarcba fulladt tárgyalások, pereskedés

Ősszel a felek között informális tárgyalások folytak, amelyek Lorenz Kummer, a HEKS munkatársa szerint kudarcba fulladtak. Január 30-án az indonéz lakosok keresetet nyújtottak be a zugi bírósághoz, mivel a Holcim székhelye is a svájci városban található.

A Holcimnál a klímaváltozás elleni küzdelem a fő prioritásunk

– válaszolt a vádakra a cementgyártó cég szóvivője. Szerinte az egyes vállalatok ellen irányuló fellépések nem segítenek legyőzni az ennél sokkal komplexebb globális felmelegedést. A panaszosokat támogató nem kormányzati szervek (NGO) keddi közleménye szerint az indonéz lakosok a svájci vállalattól „arányos kártérítést” követelnek.

A közlemény arra is kitért, hogy azért a Holcimet perelik, mert a világ egyik legnagyobb szén-dioxid kibocsátója. A Holcim az amerikai székhelyű Climate Accountability Institute adatai szerint globálisan több mint hétmilliárd tonna szén-dioxidot bocsátott ki 1950 és 2021 között. A HEKS hozzátette: ez több mint kétszer annyi, mint Svájc kibocsátása 1750 óta. Ezzel a vállalat is tisztában van, honlapja szerint folyamatosan törekedik karbonlábnyomuk csökkentésére: 2030-ra terveik szerint minimalizálják környezetkárosító hatásukat.