Több száz mázsa halat szállítanak decemberben naponta az üzletekbe a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. telelőtavaiból – közölte a társaság vezérigazgatója. Simon Károly tájékoztatása szerint az ország legnagyobb pontytermelő gazdasága évente 1500 tonna pontyot értékesít, a halak fele decemberben kerül a vásárlók kosarába.

A 107 éves, 100 százalékban magyar állami tulajdonú halgazdaság 5000 hektáron gazdálkodik, ebből 3000 hektár a tófelület. A gazdaságban 120 embert foglalkoztatnak, tavalyi árbevételük 1,426 milliárd forint volt, idei bevételi tervük 1,5 milliárd – ismertette a cégvezető. 

Hozzátette: az 1500 tonna ponty 80-90 százalékát a magyar piacon értékesítik, 10-20 százalékát Romániába exportálják, Ausztriába pedig süllőt szállítanak.

A vezérigazgató azt mondta, egyre nő a kereslet a feldolgozott halak iránt: mára 50-50 százalék az élő halak és a saját feldolgozó üzemükből konyhakészen kikerülő termékek értékesítési aránya.

Az idei karácsonyi forgalom erősebb a tavalyinál, ami annak is köszönhető, hogy az árak az elmúlt egy évben nem emelkedtek: a hortobágyi ponty kilóját 1899, a szürke harcsáét 4000 forintért kínálják – jelezte Simon Károly.

Nincs karácsony hal nélkül, gondolhatnánk és a magyar háztartások jelentős részében valóban kerül az asztalra valamilyen halétel, főzve, sütve vagy éppen rántva. Ezzel együtt bár a hazai éves halfogyasztás az elmúlt tíz évben 20 százalékkal 6,5 kilogramm/fő fölé kúszott, továbbra is fényévekre van az uniós átlagtól, ami ennek a többszöröse, 23,3 kiló. A különbségért azonban aligha a decemberi fogyasztás tehet, sokkal inkább a másik 11 hónap, erről itt írtunk részletesebben >>>