A GLS Hungary adatai alapján az idén az online vásárlók már minden ötödik csomagjukat átadópontra kérték. A GLS az idén jelentősen fejlesztette hálózatát és a karácsonyi szezon közepére, 2023. december 15-én üzembe helyezte 2500. átadópontját.

Annak ellenére, hogy a csomagok túlnyomó többségét még mindig házhoz szállítással kérik, az átadópontok – a csomagautomaták és a csomagpontok – szerepe egyre inkább kulcsfontosságúvá válik az e-kereskedelem és a csomaglogisztika területén. 

A GLS Hungary adatai szerint 2023-ban az automatába vagy a csomagpontra szállított pakkok jelentős részét, 69 százalékát már a kézbesítés napján, 20 százalékát pedig az azt követő napon vették át a címzettek, tehát előszeretettel éltek a pontok által nyújtott rugalmassággal.

Az automatákba háromszor annyi csomag érkezett az idén, mint a csomagpontokba.

Ennek egyik kulcsa az lehet, hogy a csomagautomaták döntő többsége 0-24-ben elérhető. 

 

Már nem várunk a futárra, dübörög a csomagautomaták piaca

Szerdán bejelentette az 500. MPL csomagautomata átadását a Magyar Posta, amelynek számos dinamikusan fejlődő versenytárssal kell szembenéznie ezen a piacon. Az Economx piaci körképéből kiderült, hogy már csaknem 4500 automata van Magyarországon, a benrendezések mintegy harmadát ráadásul az elmúlt egy évben telepítették. A Posta mellett a GLS és a Foxpost helyezi üzembe a legtöbb új csomagautomatát. Bővebben --->