A pénzügyőrök rendszeresen vizsgálják az autószervizek diagnosztikai eszközeinek jogtisztaságát. Egy ilyen kontrollba bukott bele három pécsi műhely, ahol illegális szoftvereket tartalmazó laptopokat, tableteket és ismeretlen eredetű autódiagnosztikai eszközöket találtak – olvasható a NAV közleményében. A Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesülete (JAF) munkatársainak szakértő véleménye is megerősítette, hogy

a cég tulajdonosai a szoftverek jogosulatlan használatával, a hamis eszközökkel és árukkal több, mint 138 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a jogtulajdonosoknak.

A NAV munkatársai az illegális termékeket lefoglalták és iparjogvédelmi jogok megsértése, valamint szerzői vagy szerzői jogokhoz kapcsolódó jogok megsértése bűncselekmény miatt eljárást indítottak.

Aki kétes eredetű helyről vásárol, az nem csupán önmagát veszélyezteti, hanem másokat is bajba sodorhat. A hamisított autódiagnosztikai eszközök használata – ellenőrizetlen pontosságuk, esetleges értéktorzításuk miatt – a járműveknél téves beállításokhoz vezethet, így alkalmazásuk közvetve a közlekedésbiztonságra is fokozott kockázatot jelenthet – figyelmeztet a Nemzeti Adó és Vámhivatal.