Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke az ATV Start című műsorában azt mondta: már hosszabb ideje kezdeményezik az egészségügyi szakdolgozók és az egészségügyben dolgozók helyzetének javítását, ezeket szedték pontokba, és erről beszélgettek az Emmi illetékes vezető munkatársaival, akik ezekkel a célokkal "nagyjából egyetértettek". A technikai megoldások között sok jó lehet, úgy tűnt, az illetékesek támogatják a célokat, de az elnöknek az volt a benyomása, hogy ez nem rajuk múlik.

Hangsúlyozta, hogy

egy jelentős béremelésre lenne szükség, amivel a szakdolgozók bére felzárkózik az orvosokéhoz. Az orvosok bére két és félszeresére nőtt az elmúlt egy év alatt, és további növekedésre lehet számítani, a szakdolgozóknál azonban ez csupán 70 százalék, ráadásul nem ugyanonnan indulnak, mint az orvosok, ezért az abszolút különbség óriási lesz.

Soós Adrianna szerint a pótlékoknál is vannak problémák: egyes területeken ugyanis a munkaterhelés, a felelősség sokkal nagyobb, viszont a pótlékok ugyanakkorák, emiatt az intenzív vagy a sürgősségi ellátásban gyakorlatilag alig van ember, sokan inkább kevésbé stresszes területet választanak.

Mint mondta,

az iránnyal nagyjából egyetértettek az EMMI illetékesei, de az idő ütemezésében nagy különbség van, hiszen a tárca - mivel "nem nála van a kassza" - nem tudta megígérni a szakszervezetnek, hogy ez 2022-ben megvalósul, ezért már a pénzügyminisztert is megkeresték, valamint megkérték a Pénzügyminisztérium munkatársait, hogy jöjjenek el a kórházakba, oltóhelyekre, hogy lássák, milyen körülmények között dolgoznak ott az emberek.

Hozzátette, hogy technikai fejlesztések az elmúlt években is voltak, főleg ahol uniós támogatást is igénybe lehetett venni, de a pénz azért fontos, mert sokszor felmérték már, "hol szorít legjobban a cipő".

Soós Adrianna szerint azt mondták a kollégáik, hogy a bér a legfontosabb, mert akkor nem lenne a nagy elvándorlás, többen jönnének a szakmába, és nem kellene egyre nagyobb számban képzetlen munkatársakkal dolgozni, akiknek a betanítása is nehezebb, főleg ebben az időszakban.

Az elnök úgy látja, a szakdolgozók egyre kevesebben vannak több feladatra, ez nagy baj, mint fogalmazott, nagyjából minden negyedik ember az, aki pluszban kellene, hogy legalább a korábbi szinten el tudják látni a feladatokat.

A szakdolgozók sokkal nagyobb számban hagyják el a szakmát, mint az orvosok, ez is valószínű, hogy az anyagiak miatt van

 - jegyezte meg.

Soós Adrianna szerint a tárca azt állítja, azért vannak kevesen a dolgozók, mert sok a gyógyító hely, de ők úgy gondolják, ha összevonnának intézményeket, akkor is kevesebben lennének, mint amennyi szakemberre szükség lenne - hangzott el a műsorban.